Реклама / Ads
25| 4822 |09.06.2014 НОВИНИ

Огнян Минчев: Орешарски не свети със собствена светлина

.
"Търси се публичен ефект от съобщаването на новината именно след срещата с американските сенатори. В случая с "Южен поток" решението все пак е свързано с Брюксел, с това, че се нарушава европейското законодателство. Натискът на Брюксел е абсолютно легитимен от гледна точка на това, че България се е съгласила да спазва европейското законодателство, ставайки член на ЕС." Така политологът Огнян Минчев коментира пред БНР новината за спирането на действията на България по "Южен поток" до постигане на разбирателство с ЕК.
 

"Основният въпрос е дали договорът с руската компания "Стройтрансгаз" е сключен на тъмно или все пак е само подготвен.

Ако тръгнем по аналогия, можем да твърдим, че подписването на договори не е любима практика нито на руските енергийни компании, нито на българските им партньори. За "Белене" бяха изхарчени 2 милиарда, без изобщо да има договор. И сега не знаем параметрите за "Южен поток", каза Минчев.

Няма своеволие на Орешарски, той по принцип няма своя собствена политическа позиция. Той е поставен на този пост от БСП и ДПС. И преди отслабването, което тече в коалицията, Орешарски не светеше със собствена светлина, а е изпълнител на волята на онези, които го поставиха на власт, коментира Минчев.

Според него въпросите в момента са повече от отговорите. Изказванията на управляващата коалиция създадоха още повече неясноти, като например изказването на Станишев за задължително гласуване. Тази идея при обсъждане на Изборния кодекс беше отхвърляна от партията му, припомни политологът. Единственото ясно е, че това правителство и тази управленска формула не могат да останат повече на власт, категоричен е Огнян Минчев.

Дали ще се разреши политическата криза засега не е ясно - това зависи от конфигурациите, които ще бъдат възможни в следващия парламент. Не се вижда възможността една партия да победи категорично или една политическа фамилия да успее да създаде мнозинство. Дори ГЕРБ и Реформаторският блок да имат над 120 депутати, вътрешните отношения там не ни дават картина за взаимодействие. Останалите конфигурации са още по-проблемни, отбеляза Минчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 9027 |09.06.2014 Я.Стоилов: Орешарски хвърли в смут БСП за "Южен поток" . 16| 5358 |09.06.2014 Таско Ерменков:Оставката на Орешарски означава хаос . 24| 5959 |09.06.2014 Подписали „Южен поток” зад гърба на Орешарски ? . 55| 7319 |08.06.2014 Орешарски спря "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads