Реклама / Ads
22| 5552 |20.02.2014 НОВИНИ

Окончателно отхвърлиха мажоритарния вот

.
Източник: Булфото
Окончателно отпадна въвеждането на мажоритарен вот в новите изборни правила. Избирателната система при изборите за народни представители ще е пропорционална с преференциален вот.
 

Това решиха депутатите след гласуване на текстове от новия Изборен кодекс на второ четене. Народните представители отхвърлиха предложението на ГЕРБ 32-ма от депутатите да се избират по мажоритарната система. Срещу предложението на ГЕРБ гласуваха БСП, ДПС и "Атака".

Изборният праг за влизане в Народното събрание остава 4%. Мнозинството отхвърли предложението на ГЕРБ този праг да бъде намален на три на сто. Опозицията се аргументира, че така ще се увеличи представителността в Народното събрание.

„Ние имаме един от най-ниските прагове и това е така, за да има достатъчно представителност и достатъчно доверие за партиите, които ще влязат в парламента. Иначе можем да го направим два, един или изобщо да няма праг, така че всяка футболна агитка да има свои представители в парламента", каза Мая Манолова.

„Именно ГЕРБ са тези, които отмениха възможността да има 31 мажоритарни народни представители. Ако искаме да не компрометираме идеята за мажоритарен вот, нека го направим интелигентно, на стъпки и да бъдем искрени в това свое намерение”, добави още социалистката.

Депутатът Десислава Атанасова каза: „Не успяхме да изразим аргументите си в дебата. Опозицията беше лишена да вземе отношение по предложенията. Току-що лишихме българските граждани от това да избират мажоритарно народни представители дори във Великото народно събрание – нещо, което никога не се е случвало”.

Депутатът от ДПС Янко Янков напомни на колегите си, че истинският мажоритарен избор е независимият кандидат в реална конкуренция с партиите. "Нека не заблуждаваме българските граждани, че има мажоритарно избиране", призова Янков.
Станислав Иванов от ГЕРБ обвини управляващите в това, че са подвели хората в първите си дни.

Социалистът Таско Ерменков обаче поиска прекратяване на дебатите по тази тема, като напомни на опозицията, че именно те са отменили в предишния кодекс „Фидосова" частта с мажоритарните избори, а сега плачат за тях.

Депутатът от „Атака” Павел Шопов каза: „Мажоритарният вот е една голяма спекулация и лъжа, на някои хора в България им хареса как звучи думата „мажоритарен”. В Европа има две държави, в които има мажоритарен вот – Франция и Великобритания”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 5436 |30.12.2013 Окончателно: Токът поевтинява от 1 януари . 8| 4937 |18.12.2013 Депутатите отхвърлиха създаването на "комисия Бисеров" . 12| 5423 |12.12.2013 Депутатите отхвърлиха пушенето! . 44| 5770 |01.11.2013 Студенти медици отхвърлиха окупацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads