Реклама / Ads
15| 5964 |24.10.2020 НОВИНИ

Окончателно! Затварят всички барове в София. Шумен последва столицата

.
Затварят всички нощни заведения в София за 2 седмици. Мярката влиза в сила от утре сутрин. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Решението идва след среща с общинския щаб.
 

Причината е сериозното разпространение на коронавируса у нас.  Тази сутрин Фандъкова, в интервю за БТВ подсказа, че тази мярка по всяка вероятност ще бъде наложена.  "Обсъдихме ситуацията в София. Тя става все по-тревожна. Увеличава се броят на хоспитализираните", поясни тя. 

 

По-рано днес от БЛС излязоха с позоция, в която изразиха, че са силно обезпокоен от стремглавия ръст на случаите на COVID-19 у нас. "Ситуацията в България вече не е спокойна! Всеки ден чуваме за поредната болница или населено място останали без медици. Лекарите и специалистите по здравни грижи са на ръба на психическото и физическото оцеляване. Бройката на заразените медици не спира да расте". Това твърдят от съюза. Поради тази причина БЛС призова дискотеките да се затворят.

 

"На този фон, докато продължава да се прави реверанс към футбола, към дискотеките и нощните заведения, излиза заповед, с която се преустановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 000 население. Мярка, която е категорично прибързана, защото нарушаването на нормалната лечебна дейност трябва да е последното наложено ограничение. Нужна е балансирана строгост, за да съумеем да приобщим обществото към тях, защото осем месеца след началото на епидемията у нас обществото ни е разделено.

 

Трябва да бъдем разумни! БЛС не иска икономиката да спира и държавата да бъде затворена. Напротив - нормалният ритъм на живот трябва да бъде запазен доколкото това е възможно. Там, където могат да бъдат спазвани противоепидемичните мерки, е от особена важност работният процес да продължи. Заведенията за хранене, ресторантите, кафетата при спазване на необходимото отстояние и при осъществяването на редовен контрол не е нужно да бъдат затваряни. За тези 8 месеца бизнесът свикна с “новата реалност. В дискотеките и нощните заведения, на стадионите обаче спазването на мерките е невъзможно и всички ние сме свидетели на това. Затова, ние, българските лекари, призоваваме в най-кратки срокове за:

 

- затваряне и спиране на посещенията в нощни заведения и дискотеки;

- всички колективни и индивидуални спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, да се провеждат без публика.

 

Времето на компромиси изтече! Наша, на лекарите и специалистите по здравни грижи е отговорността да се грижим за живота и здравето на хората, Ваша, на управляващите, е отговорността за вземането на тези решения. Решения, които да подпомогнат за съхраняване на здравето на медиците и на българските граждани.

 

В Шумен също затварят дискотеките и нощните заведения до 16 ноември.

Това реши Областният кризисен щаб заради трайната тенденция за повишаване на новозаразените с коронавирус в региона. 76 са новите случаи от област Шумен за последните 24 часа. Над 100 са пациентите с доказан COVID-19 в МБАЛ Шумен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4425 |23.10.2020 И в Сливен затварят нощните клубове заради COVID-19 . 7| 4831 |23.10.2020 COVID-19 спря нощния живот в Перник и Търговище. Баровете затварят . 4| 5359 |19.10.2020 Иван Нейков: На всички избори пенсионната система получава крошета от политици . 18| 11003 |16.10.2020 До 27 ноември трябва да бъдат регистрирани всички кладенци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads