Реклама / Ads
1| 5343 |16.08.2016 НОВИНИ

Оксана Чусовитина участва в 7 олимпиади, за да спаси сина си

.
Оксана Чусовитина
Три десетилетия в спортната гимнастика и участие на седем олимпиади! Постижението е на 41-годишната узбекистанска състезателка Оксана Чусовитина, която е най-възрастната гимнастичка в олимпийската история. Зад успеха й обаче се крие огромно изпитание.
 

Когато тя вече печели олимпийско злато, съперничките й днес още не са били родени.

 

„Сама не зная как е възможно. Просто обичам това, което правя. Да, наричат ме „баба”, но на квалификациите всички сме равни – без значение дали си на 17 или на 40 години”, споделя Оксана, цитира я НТ.

 

15 август 2016 г. Рио де Жанейро. Финалът. Оксана ще опита невъзможното. Този скок може да й донесе победа. Или гибел. Едва седем жени в света са се осмелили да го пробват. Наричат го „скок на смъртта”.

 

Това обаче не плаши Оксана – тя вече я е срещала отблизо.  В очите на собствения си син. Когато е едва 3-годишен, му поставят страшната диагноза левкемия.

 

„За мен това беше огромен шок. Почувствах огромна празнота. Бях потресена, не исках да повярвам на това, което ми казват”, споделя Оксана.

Лечението е непосилно скъпо. И за родителите на малкия Алишер спортът се превръща в битка на живот и смърт. Майката трябва да побеждава, за да лекува детето си.

 

„Като майка през цялото време мислех за своя син. Но гимнастиката е такъв вид спорт, че когато се изправиш пред уреда, не трябва да мислиш за нищо друго. Минута невнимание може да ти донесе много тежка контузия. А аз непрекъснато мислех за това - ако се контузя, синът ми няма да получи лечение”, разказва гимнастичката.

 

Надеждата идва от Кьолн. Нейни приятели правят кампания в помощ на детето й, а германските спортни власти поемат част от сумата. И така спортът спасява живота на Алишер.

 

„Винаги ще бъда благодарна на Германия и на целия свят, на всички, които ни помогнаха! Синът ми е жив и здрав. И това е най-голямото щастие в живота ми”, категорична е Оксана.

 

А своята благодарност към Германия Оксана изразява, както само тя може. 16 години след златото в Барселона, печели сребърен медал. Той е за Германия. За Алишер. И за всички, които са му помогнали да живее.

 

„Осъзнах, че няма олимпийски медал, който да се сравни с това. Когато човек много силно иска нещо, всичко е възможно”, казва спортистката.

Затова тя идва и в Рио. 15 август 2016 г. Финалът. Скокът на смъртта. Чусовитина не успява. Завършва седма. Но това далеч не е толкова важно. В битката със смъртта, тя вече има златния медал. Защото от другата страна на медала за истинските победители стои обичта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 11394 |05.08.2016 Адв. Марковски: Лъжат, че Методи Петков не е участвал в побоя . 0| 4148 |27.07.2016 8651 военни са участвали в преврата в Турция с 74 танка и 35 самолета . 0| 4886 |24.07.2016 При какви условия руснаците ще участват на Олимпиадата . 2| 5091 |16.07.2016 Радан Кънев: ДСБ може да участва в чисто нов блок

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads