Реклама / Ads
17| 6526 |30.11.2011 НОВИНИ

"Октопода" се отърва от спецсъда

.
Специализираният наказателен съд, който трябва да заработи от 1 януари 2012 г., няма да гледа първото дело срещу бившия съветник в ДАНС и барета Алексей Петров, добило популярност като малкия "Октопод".
 

 

Причината е, че Софийският градски съд (СГС) в сряда определи 12 декември за датата, в която да проведе първото си заседание по казуса. Ако тогава процесът не бъде отложен по някаква причина и му бъде даден ход, ще се окаже в заварено положение и няма да бъде препратен на спецсъда.

 

Адвокатът на Петров Васил Василев коментира, че няма намерение да иска връщане на делото за доразследване, което често се оказва причина за отлагането на доста знакови процеси, пише Mediapool. По думите му, той и клиентът му имат желание процесът да бъде разгледан по същество, колкото е възможно по-бързо.

 

Така, ако подсъдимите Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов и Цеко Йорданов бъдат призовани редовно и се явят в залата заедно с упълномощените си защитници, би трябвало СГС да даде ход на делото.

 

Шестимата са обвинени за участие в престъпна група за рекет и изнудване, която според прокуратурата е сформирана от бившата барета и е действала между 2004 и 2010 г.

 

Алексей Петров ще отговаря персонално за изнудване, придружено с опит за убийство на плевенския банкер Георги Цветанов, за рекет на Валентин Шотев, Пламен Георгиев и Велизар Велизаров, за разгласяване на държавна тайна и за това, че е поръчал на Джотолов да принуди експолицая Николай Динков да вземе кредит от 70 000 лв.

 

Ако делото действително бъде гледано от СГС, а не от спецсъда, наблюдаващият прокурор Светлозар Костов ще трябва да отстъпи случая на свой колега, тъй като вече бе избран от Висшия съдебен съвет за поста ръководител на спецпрокуратурата.

 

През миналата година той се оказа принуден да отдели по-лесно доказуемите обвинения за рекет и изнудване във въпросното дело. Причината бе, че няколко съдебни състава приеха, че разследващите нямат никакви доказателства в подкрепа на първоначално повдигнатите обвинения за голяма криминална банда, занимаваща се с пране на пари, рекет, подстрекаване към проституция, данъчни престъпления и други.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5166 |07.11.2011 "Октопода" влезе в съда . 7| 5518 |06.10.2011 Избраха Георги Ушев за шеф на спецсъда . 13| 5086 |05.10.2011 Станишев отърва глобата заради секретните доклади . 150| 11758 |20.09.2011 "Октопода" нападна открито Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads