Реклама / Ads
5| 5357 |12.09.2012 НОВИНИ

Опандизиха бивш общинар за бомбата в Плевен

.
Бившият общински съветник Методи Петков е един от четиримата задържани за неуспешния атентат в понеделник. Тогава бомба падна от кола в Плевен, докато премиерът Бойко Борисов държеше реч в града.
 

Взривът бил предназначен за собственик на автокъща, известен като Владислав, показа разследването на полицията. Мъжът бил рекетиран да плати 75 000 евро на четиримата атентатори, които бяха задържани още вчера.

Първият задържан - Методи Петков, беше съветник в предишния мандат и представяше ромската партия „Солидарност”. Той е осъждан веднъж за далавери с данъци. Освен общинския съветник сред задържаните е и пряк конкурент на Владислав от транспортния бизнес.

Третият арестант е син  на местен бизнесмен, сочен за един от особено заможните хора в Плевен. Последният задържан е от съседното село Буковлък, откъдето е и бившият общинар.
 
Срещу четиримата е образувано досъдебно производство в районната прокуратура. Повдигнати са им обвинения за изнудване и опит за убийство. Засега те са задържани за 72 часа, а делото ще бъде прехвърлено по компетентност в окръжната прокуратура.

В петък вероятно ще бъде поискано от съда да им бъде наложен постоянен арест, съобщи Рени Кирилова от прокуратурата в Плевен. Ако разследването събере достатъчно доказателства, че заподозрените са действали като организирана престъпна група, случаят може да бъде поет от специализираната прокуратура.

От полицията категорично опровергаха слуховете, че инцидентът е свързан с визитата на министър-председателя Бойко Борисов непосредствено преди да отлети за Израел. По съвпадение мощната бомба била обезвредена по същото време, когато той режеше лента на ремонтирана улица и нова детска площадка.

Самоделното взривно устройство падна на асфалта на бул. „Димитър Константинов” недалеч от областната дирекция на МВР.

То било монтирано нескопосно под сивия „Мерцедес” на Владислав. Някъде по трасето преди това се загубил и взривателят на бомбата. Тя била направена от 3 пресовки тротил, тежки над 1 кг. Към нея бил прикрепен мобилен телефон и трябвало да се задейства дистанционно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 9414 |23.08.2012 Бившият зам.-министър Красимир Катев уби двама на пътя . 2| 5716 |19.08.2012 Бивш агент на ЦРУ: България сама може да разкрие атентатора . 3| 5730 |06.08.2012 Подпалиха заведение на бивш кмет . 21| 6190 |02.08.2012 Пернишката кметица аут, настояват общинари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads