Реклама / Ads
16| 6470 |06.11.2013 НОВИНИ

Орешарски: Екстрадираме нелегалните

.
Източник: Булфото
Нелегалните емигранти трябва да бъдат екстрадирани. Работим по отстраняване на няколко затруднения в тази насока. В следващите месеци ще ускорим и ще се опитаме в максимална степен да екстрадираме тези емигранти, които нямат да получат статут на бежанец.
 

Това каза министър-председателят Пламен Орешарски в отговор на въпрос от председателя на „Атака" Волен Сидеров по отношение на плана от мерки за бежанците, предложен от вицепремиера Цветлин Йовчев.

„Темата за бежанците е между основните, по които работи кабинетът и периодично обсъждаме различни аспекти с вицепремиера Йовчев и други министри, които са компетентни по въпроси, свързани с бежанците - най-често министъра на здравеопазването и министъра на външните работи. Няма заседание на Министерски съвет, на което да не е обсъждан този въпрос. Планът е разгледан и одобрен в сутрешното заседание на Министерски съвет", обясни премиерът.

„Нелегалните емигранти трябва да бъдат екстрадирани и това е от важните задачи в този план. Работим по отстраняване на няколко затруднения в тази насока. В следващите месеци ще ускорим и ще се опитаме в максимална степен да екстрадираме тези емигранти, които нямат да получат статут на бежанец", посочи Пламен Орешарски.

„Взимаме съответните мерки за осигуряване на границата. Изграждаме преградни съоръжения в най-уязвимите зони. Надявам се съоръжението да бъде готово преди февруари", подчерта той.

„Всички трябва да се съобразяваме, че нормативната ни база трябва да бъде в съответствие с международните договори, по които сме страна. Не бива да обсъждаме текстове, които са в противоречие с тези наши ангажименти", добави премиерът Орешарски.

Той обясни, че е притеснен в определена степен от нееднозначните реакции вътре в страната по въпроса с бежанците.

На въпрос дали за последните инциденти с бежанци у нас Орешарски заяви: „Мисля, че се прави всичко възможно, за да се смекчат ефектите. Естествено, че когато имате форсмажорен фактор, се нарушава известен комфорт, но все пак тези хора идват от военна обстановка и не пожелавам на никого да бяга по начина, по който те бягат.

По думите му - мерките в плана за справяне с миграционния натиск струват 20-ина милиона лева, които частично ще бъдат възстановени, но една част ще останат за сметка на бюджета. Укрепваме и границите в това число, което не е еквивалент на затваряне", посочи Орешарски.

„Нелегалните емигранти, които не получат статус на бежанци или закрила, ще бъдат екстрадирани", обясни той.

Пламен Орешарски каза, че екстрадацията им не е включена в тези 20 милиона лева, заложени в плана, и евентуално ще има допълнителни разходи, но няма разчет за стойността на тези разходи. „Те ще бъдат връщани в страните, които са източник на миграция", каза още премиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5364 |04.11.2013 Орешарски: Ксенофобските настроения ще ни излязат солено . 24| 6010 |31.10.2013 Премиерът Орешарски: Готов съм за диалог със студентите, без тезата за оставка . 24| 6490 |24.10.2013 Орешарски: Мораториумът за земята ще бъде преразгледан . 63| 5663 |16.10.2013 Орешарски: Ние сме издръжливи. ГЕРБ докога ще издържи?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads