Реклама / Ads
20| 4926 |04.12.2011 НОВИНИ

Орешарски: Хаотичната политика на ГЕРБ създава напрежение

.
Пламен Орешарски
От началото на мандат на ГЕРБ в обществото има напрежение, което е продиктувано изцяло от непоследователната хаотична политика на правителството. Това каза пред БНР бившият финансов министър в кабинета на Тройната коалиция Пламен Орешарски.
 

 

Неизпълнени обещания, внезапни решения в случая с повишаване на пенсионната възраст, всички научихме от вестниците въпреки заклинанията за по-прозрачно управление. Лидерите на мнозинството говореха, че няма да се увеличава възрастта на най-бедния и най-болния народ в Европа и че пенсионната реформа е само обществен дебат, вижте какво се получи няколко седмици по-късно, подчерта Орешарски.

 

За изказванията на финансовия министър Дянков по отношение на перспективата за еврозоната, Орешарски каза, че това е в същия хаотичен стил. "България повече от 20 г. има дълга евроатлантическа ориентация и сега започва изведнъж екзотични идеи. Високопоставени фигури от правителството не бива да излъчват такива сигнали. Ако по света има риск за еврото това са мнения на академични среди, наблюдатели. Официалните лица си мерят много повече приказките. Работата на наблюдателите е да прогнозират всякакви сценарии. Да, има риск за еврото, но аз съм убеден, че ще се намерят верните решения. Европа го прави много бавно и мудно, но и противоречията са толкова големи в момента между отделни страни, и за това не е толкова лесно да се намерят верните решения. Залогът е изключително голям", обясни Орешарски.

 

От своя страна Валентин Николов, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ заяви, че не е съгласен с Орешарски. "Народът може да оценява дали си меним мнението или търсим вариант за най-адекватно решение. Казват, че са непопулярни мерки, защото невинаги се приемат добре от хората, но аз съм сигурен, че хората ще го оценят. Пенсионната система понякога стои като бременна на икономическото развитие. В Англия вече се гони възраст 67 г., ние говорим за 65 г., ние просто закъсняхме много. Тези реформи трябва да станат", категоричен е Николов и добави, че е по-безболезнено да станат сега. "Бъдещето на България е да бъде финансово стабилна и конкурентоспособна. Това решение е на гърба на хората, няма как друг да понесе тези реформи в нашата страна, ние трябва да ги понесем. За жалост сме свикнали да носим на гърба си всичко случващо се и в България и извън България", заяви Николов.

 

За това, че ГЕРБ нямат политическа подкрепа, Николов каза, че хората са показали волята за подкрепа чрез избора си за ПП ГЕРБ. "Ние няма как да правим тестове сега, представяте ли си сега да влезем в политическа криза. Нашето управление се отличава с това, че носи отговорност, а не да се свеждаме до 3-5-8", подчерта Николов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 190| 6635 |04.12.2011 Иван Костов: Не съм бита карта в политиката! . 66| 6783 |03.12.2011 Орешарски: Пенсионната възраст скача заради 9 лв. към минималната пенсия . 21| 5045 |02.12.2011 М.Миков: Правителството създава корупция . 81| 7068 |30.11.2011 Финансовата политика на Дянков щяла да загроби правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads