Реклама / Ads
28| 5635 |19.06.2013 НОВИНИ

Орешарски обявява план по дати

.
Пламен Орешарски ще обяви днес в парламента програма от 10 до 15 точки със задачи, които правителството ще изпълнява в следващите месеци.
 

Новото в нея е, че министър-председателят си е поставил точни срокове, в които кабинетът да предприеме определени ходове, свързани с исканията на граждани и очакванията на бизнеса, пише „24 часа“.

Според осведомени Орешарски е поискал днес депутатите да дебатират неговата "оперативна програма".
Получил уверение от председателя Михаил Миков, че власт и опозиция ще се изкажат свободно. Премиерът очаква да получи подкрепа за някои от своите мерки, които са важни за държавата, и от ГЕРБ, твърди източник от правителството.

Така днес Орешарски осъществява единия от възможните сценарии, които вчера се коментираха между депутати и министри. Идеята да се подготви ударно и силно съкратено издание на програмата "Орешарски" е лично на премиера и предвижда тя да бъде разчетена за период от 6-8 месеца. Целта била това да се случи бързо да има видими резултати.

Във вторник плъзна и слухът, че са стопирани нови назначения на зам.-министри, областни управители и посланици. Истината обаче се оказа малко по-различна - вчера Орешарски е пуснал "малка порция" зам.-министри.

Кандидатите за втория ешелон на властта обаче в момента са подложени на много сериозни проверки. От пресцентъра на кабинета съобщиха, че новите имена ще бъдат обявени след заседанието на правителството.
"Важно е какви хора стават зам.-министри, защото Орешарски няма право вече на грешки", коментира човек от екипа му.

Три варианта за опазване на стабилността за възможен изход от ситуацията обмислят политици от управляващите партии, след като градското население се разбунтува.

Първият от тях предвиждал серия от бързи събития: ръководствата на парламентарно представените партии, които избраха кабинета, да поискат и съответно да получат вот на доверие от партийните си форуми.
"Ако хората от протеста реагират положително на тези сигнали и напрежението поспадне, премиерът ще внесе в парламента новата програма и ще поиска широка подкрепа, включително и от ГЕРБ. Тогава мандатът на този кабинет ще бъде определен във времето и с конкретни задачи, а бъдещите назначения ще бъдат широко консултирани и няма да има изненадани, така недоволните ще са по-малко", нарисувал ситуацията човек от кухнята.

Вторият вариант бил да се иска вот на доверие, но той бил от най-оспорваните. Към него щяло да се пристъпи само ако силата на протестите не намалее. Вторият сценарий бил по-радикален - оставането на власт минавало през кратка програма, но изпълнена от ремонтиран кабинет "Орешарски", който да получи по-широка подкрепа.

Най-радикалният сценарий предвиждал незабавна оставка на кабинета, още в деня след консултативния съвет при президента. Тези дни дори тръгна слух, че премиерът вече я бил подал, но не му я приели. Близки до него отричат това да се е случвало.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 117| 5954 |18.06.2013 Подкрепа за Станишев и Орешарски идва от страната . 12| 5579 |18.06.2013 Орешарски доволен, че кметовете подкрепили негов призив . 77| 4706 |18.06.2013 Орешарски няма да се срещне днес с протестиращите . 51| 5177 |17.06.2013 "Орешарски" пред първи вот на недоверие?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads