Реклама / Ads
36| 5913 |05.03.2014 НОВИНИ

Орешарски: Проиграваме различни варианти за газови доставки

.
Нямаме сериозни основания на този етап да прогнозираме спиране на газовите доставки. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски в парламента днес.Следим внимателно доставките на газ от „Газпром” към Украйна, към Европа и към нас.Това каза министър-председателят Пламен Орешарски в парламента днес.
 

Украйна засега плаща. Дългът, който е натрупала, е несравнимо по-малък спрямо 2009 г., когато имаше голямо струпване на неразплатени задължения. Международната общност и в частност ЕК има готовност да подпомогне Украйна за разплащане на газовите доставки от „Газпром”, така че да не се стига до аналогичен търговски спор, какъвто беше 2009 г., обясни Орешарски.

„От миналата седмица нагнетяваме газа в Чирен. Количествата са такива, че при евентуално спиране на газовите доставки, при рационализиране на доставките в страната бихме могли да ползваме това хранилище приблизително около месец и половина. Като добавим и собствения газ, това би ни дало известно спокойствие за два месеца напред”, подчерта премиерът.

„Има възможност и чрез реверсивна връзка да се ползва газ от Гърция, без да коментирам колко ще струва това. Естествено, ще струва малко по-късно. Всички варианти се проиграват, така че да не бъдем изненадани. Нашите анализи сочат, че степента на опасност от прекъсване на газови доставки не е много висока”, заяви Орешарски.

„Работим ускорено за изграждане на интерконтекторните връзки с Турция Гърция и Сърбия, така че в средносрочен план да имаме добра свързаност на нашата мрежа със съседните ни страни, което да дава възможност за добра маневреност”, каза още той.

Премиерът коментира и кризата в Украйна и положението на българите там. „Една от точките на плана за действие по отношение на Кризисния щаб за ситуацията в Украйна е защитата на българското малцинство, в рамките на общоприетите международни практики”, увери той.

„Не насърчаваме по никакъв начин действия, които да намаляват правата на гражданите от каквато и да е националност в Украйна. Украинските власти готвят нов вариант за Закона за езици, в който да поправят допуснатата грешка. Ще се стремим и занапред да насърчаваме правителството в Украйна, което и да е то, да спазва правата и свободите на всички граждани на територията на Украйна, независимо от езиковата или малцинствена принадлежност, като нормално е акцент да бъде нашето общество”, заяви той.

Орешарски заяви, че много се надява да няма намеса в Украйна на Русия или на която и да е друга страна. „Ключово важно за нас е Украйна да намери своя път, и това е функция на властите. Бих призовал и властите да търсят максимално широк консенсус в украинското общество, така че да успокоят обстановката”, заяви Орешарски.
На въпрос, дали българската държава подкрепя европейската позиция, че правителството в Украйна в момента е легитимно, той отговори: „А някога поставяли ли сме под въпрос избора на едно правителство от легитимен парламент, значи самото то е легитимно”.

Попитан, дали на срещата на европейските лидери България ще има позиция за Украйна и каква ще бъде тя, министър-председателят отговори: „България винаги е имала такава позиция. Своевременно беше публикувано становище на Министерство на външните работи, а то не е независима институция, а правителствена”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5135 |17.02.2014 Орешарски:Осми блок-„резерва" на Пети и Шести на "Козлодуй" . 55| 6387 |12.02.2014 Вотът не мина. Орешарски: Имаше много самокритика . 30| 5294 |10.02.2014 Борисов писа на Орешарски: Дискриминирате ни . 23| 5619 |08.02.2014 Орешарски: Говорих с Ердоган в Сочи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads