Реклама / Ads
0| 4758 |30.06.2015 НОВИНИ

Орешарски: Скептичен съм, че докладът за КТБ ще е квалитетен

.
Пламен Орешарски
2009 г. нашият дълг беше 12% от БВП, днес е 28%, това е функция на управлението от последните години; миналата година оставихме 9 млрд фискални резерви, обясни по БТВ бившият премиер Пламен Орешарски.
 
Изненадва ме тезата на Борисов, че премиерът и финансовият министър отговарят за банковата система, което издава неграмотност, коментира Орешарски думите на Борисов. Ден-два преди изпълнителните директори да поискат процедура за КТБ той разбрал, че в нея има проблем. И допусна, че и БНБ била изненадана в някаква степен. По-скоро ние съдействахме на Централната банка да изработи план за действие, който щеше да минимизира щетите за обществото, каза той.

От 2008 т. досега почти няма европейска страна, където банковата система да не претърпя сериозни сривове. У нас можеше това да се избегне, но не стана. За да спасите някой и да окажете помощ, той трябва да иска да бъде спасен, заяви Орешарски.

Той оставал скептичен по отношение на доклада за КТБ, че той ще е достатъчно квалитетен; въпрос на капацитет, каза Орешарски. За това скрит ли е доклад на ДАНС за КТБ експремиерът каза, че там КТБ не се споменавала; информация, че в този доклад се говорело за КТБ, било политически "спуснато". Говорело се за банки по принцип и как да се опазят от гръцката криза.

Не е моя работа да давам оценки на гуверньора, каза още Орешарски, измъквайки се от темата за Иван Искров.

След 2009 г. ние сме в експериментален стадий, заяви той. Всеки премиер е подложен на натиск - от политически сили, лобисти - в това число и сегашният. Всеки премиер в Европа е подложен на натиск, в момента и Юнкер е подложен на натиск заради Гърция.

По всички въпроси, засягащи изпълнителната власт, решенията съм взимал аз, увери Орешарски.

ДПС успяват да привличат квалитетни хора, каза той по повод Чобанов и Близнашки, първият депутат от ПГ на Движението, вторият консултант.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4675 |25.05.2015 Орешарски: Имах план за оздравяване на КТБ, но политици не го приеха . 11| 4910 |22.04.2015 Орешарски: ДАНС не са отбелязвали рискове за страната заради КТБ . 11| 4509 |14.03.2015 Докладът на Немцов излиза през април . 0| 4281 |23.02.2015 Докладът за ВМА в прокуратурата от миналата година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads