Реклама / Ads
10| 5251 |07.02.2014 НОВИНИ

Орешарски заминава за олимпиадата

.
Министър-председателят Пламен Орешарски заминава за Сочи, където ще присъства на откриването на XXII Зимни олимпийски игри, съобщиха от правителствената информационна служба.
 

Премиерът ще бъде на вечерята организирана от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах за държавни и правителствени ръководители и председатели на национални олимпийски комитети.

Mинистър-председателят ще се срещне с българските спортисти. По-късно Орешарски ще присъства на приема, даван от президента на Руската федерация Владимир Путин, след което ще се отправи към стадион „Фишт" за церемонията по официалното откриване на Олимпийските игри. Ще присъстват и председателят на БОК Стефка Костадинова, спортният министър Мариана Георгиева и посланикът на България в Русия Бойко Коцев.

Руските власти обявиха, че на откриването на Зимната олимпиада ще присъстват 44 държавни лидери, а игрите ще бъдат посетени общо от около 60. На церемонията по запалването на олимпийския огън до президента на Русия Владимир Путин ще застанат китайският президент Си Цзинпин, японският премиер Шиндзо Абе, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, както и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Няма да присъстват обаче американският президент Барак Обама, британският премиер Дейвид Камерън, френският държавен глава Франсоа Оланд и германският президент Йоахим Гаук. Причината много западни лидери да не уважат игрите е несъгласието им с приетия в Русия закон срещу гей пропагандата.

3 млрд. зрители се очаква да гледат от малкия екран церемонията по откриването на Игрите тази вечер. Страните, участващи със спортисти в Сочи, са 88. Прякото предаване на БНТ ще започне в 18,00 ч, а шоуто започва в 18,14 ч. Очаква се церемонията да продължи повече от два часа и половина. Българската спортистка с най-много медали от зимни олимпиади Евгения Раданова ще направи своя дебют като коментатор в церемония по откриването.

Освен с политическите разногласия Олимпиадата в Сочи стана известна също като най-скъпата в историята с бюджет, надминал 51 милиарда долара. Заради заплахи за атентати от страна на ислямистки групировки в Сочи има и безпрецедентни мерки за сигурност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 6014 |06.02.2014 Орешарски: Аргументите за вота са като самокритика . 16| 5459 |05.02.2014 Орешарски: Кеф ми е , че награждавам АББ , а не АБВ . 4| 7225 |05.02.2014 Орешарски освободи зам.-министър . 11| 4976 |05.02.2014 Орешарски: Ако транзитният проблем с Турция се задълбочи, ще търсим помощ от ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads