Реклама / Ads
11| 7467 |17.03.2008 НОВИНИ

Орязват армията до 29 000 щика, остават музикантите-гробари

.
800 офицери, 1400 сержанти, 800 кадрови войници и 10 генерала ще паднат под ножа на поредните съкращения в армията. Дизелът червен този път няма да кара наборници, а кадрови военни, шегуват се горчиво в Генералния щаб.
 
Тези, които са били в казармата може би си спомнят онази песничка за уволнението: „Щом на гарата пристигне дизелът червен, ний на него ще напишем: набор уволнен!".

Масовите съкращения ще станат факт през следващите седмици. Тези дни заседава Комисията по отбрана. Най потърпевши от съкращенията ще бъдат  Военновъздушните сили, след това Сухопътните войски и най малко флота. Повечето от генералите и този път ще спасят кожите. Пет от съкратенита са само длъжности, а другите петима - поради навършена възраст.

Навсякъде в армията ще има съкращения. Настроенията в армията са драматични, на места се чуват призиви за протести. Военнослужещите в големите гарнизони са настръхнали срещу Генералния щаб. Те обвиняват висшите военни, че предават войската и се подчиняват сляпо на безумните разпореждания на политически марионетки, пратени да осакатят армията. Според запознати нито НАТО, нито ЕС ни налагат такава драстична ножица. Като пример те дават въоръжените сили на Турция и Гърция, които не само не съкращават личния си състав, но и се превъоръжават с най-модерна техника. У нас абсурдът достигна своя връх и вече има предложение випускниците  на  военния университет във Велико Търново  да не получат офицерски пагони, а директно да бъдат пратени в резерва. Стотици ще са и уволнените лейтенанти. Най тежко е положението на капитаните и майорите, които ще попълнят армията на безработните, защото нямат цивилни специалности. При такава ситуация в натовските държави  военното ръководство си хвърля оставката, категорични са чинове, които коментираха политическите безумия с българската войска пред Frognews.bg. След броени дни Българската армия ще наброява мижавите 29 000 щика.

azis.jpgКоментар по неволя: Българската армия няма загубено сражение, гордо се пъчат наши историци. Може, но тази бойна слава вече не топли никого. Сливница, Горгулят, Одрин, Дойран, Драва, Марибор - това са затворени страници. Край. Точка. Българската войска се сви до нищожните 29 000 бойци и командири. Но дори тази тъжна цифра нямаше да е толкова угнетяваща, ако през последните 18 години някой бе се хванал истински да реформира войската, а не само да имитира промяна. Шаблонът, че НАТО ще ни пази е просто политически балон. Все по-трудно става да се окомплектоват дори контингентите ни в Ирак и Афганистан. Бойни самолети вече не браздят българското небе, корабите ни са пълна смешка, а сухопъттните ни войски са потънали в проблеми. Политиците разпарчадосаха войската, като не пропуснаха да се обогатят за нейна сметка. Същите нагло лъжат, че съкращенията са ни налагани от Брюксел. В същото време Турция превъоръжава със супермодерна техника и въоръжение армията си от 823 000 души. Гърция също поддържа модерна войска с над 200 000 щика. Дори разорената от войни Сърбия има 50-хилядна армия с висок боен дух. Сравненията сами се налагат.Сравнявайте сами. Българската войска бе сведена до бройка, която да обслужва парадните функции на президента и военния министър. В тази връзка бе запазен щата единствено на Представителния духов оркестър. Вероятно защото по устав по време на война музикантите изпълняват и функциите на гробари. Такива ще са нужни. Първо надуват флигорните за химна, после хващат лопатите... Но да не униваме. Няма страшно. Ликуй, народе - Азис е с нас! Той е нашият щит, меч, вдъхновение, слънце, вода, земя, боен дух и въздух, въздух, въздух... Вече е сигурно, че точно това заслужаваме.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8337 |20.02.2008 400 от общо 1600 жени в армията ни бременни . 11| 5008 |26.01.2008 Армията се смалява до 36 000, шефът на Генщаба също е пътник . 10| 4899 |02.11.2007 Генерали искат от президента да спре „План 2015" за армията, бил пагубен . 1| 5100 |04.06.2007 Таен доклад за отбраната иска ново съкращение на армията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads