Реклама / Ads
24| 4112 |26.09.2023 НОВИНИ

Още не се знае чия е руската църква в София. Ще търсят крепостен акт от 1989 г.

.
Все още не е съвсем ясно чия собственост е затворената у нас руска църква, чийто предстоятел архимандрит Васиан беше изгонен заедно с още двама духовници по обвинения в шпионаж. Храмът беше затворен от руското посолство, което предизвика въпросът чия собственост е църквата. По-рано днес от Агенцията по вписванията посочиха, че тя е собственост на руското посолство, но от правосъдното министерство побързаха да предупредят, че още е рано да се вадят такива заключения.
 

Установяването на собствеността върху руската църква изисква задълбочена проверка, анализ на нормативна уредба и документи находящи се и извън Агенция по вписванията (Държавен архив, Столична Община и др.), посочват в прессъобщение от ведомството. От там посочват още, че въпросът е извън компетентността на Министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията. 

 

След извършена проверка в Служба по вписванията - София се установи, че в Книга: Обстоятелствени проверки, Том 13, Акт № 47, Дело 2557/1997 г. от 23.07.1997г е вписан констативен нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от Руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската Федерация. Видно от съдържанието на посочения констативен нотариален акт той е съставен по молба на посланика на Руската Федерация въз основа на крепостен акт № 11 от 07.11.1898 г.

 

Въпросният крепостен акт не е публично достъпен и не се съхранява в архивите на Агенцията по вписванията. По закон той е предаден за съхранение в отдел “Териториален архив - София”. 

В нотариалния акт не е описано да са представени документи и доказателства по отношение на строителството и правоприемството между Руското царско дипломатическо агентство и Посолството на Руската Федерация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4117 |26.09.2023 Отхвърлиха жалбата на Навални. Отива за над 15 г. в колония със специален режим . 7| 70172 |26.09.2023 Европейската прокуратура с арести в България за измами с пари за земеделие. Задържан е държавен служител . 0| 3758 |26.09.2023 Иво Христов: Критично мислене или болезнена мнителност, това е дилемата в ерата на постистината . 2| 3865 |26.09.2023 Политологът Христо Панчугов: Битката за София ще е битка на твърдите ядра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads