Реклама / Ads
8| 3017 |29.04.2024 НОВИНИ

Отговорът на Хазартните компании: Законовите промени ще ощетят държавния бюджет, ще спечели нелегалният хазарт

.
Ще има ли законови промени?
Промените в Закона за хазарта ще имат трайни негативни последици върху приходите в държавния бюджет, върху самите лицензирани организатори на хазартни игри и производители на игрално оборудване, върху инвестициите и заетостта в сектора, както и за българския спорт, медиите и обществото като цяло. Това се посочва в позиция на няколко асоциации на хазартни компании -  Българската гейминг асоциация (БГА), БАХД и Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България.
 

Най-същественият негативен резултат от приемането на промените в закона е опасността клиентите да са пренасочат към нелегалния хазарт. Там липсват всякакви регулации и защита на потребителите, няма гаранции за спазване на правилата срещу пране на пари и откъдето няма постъпления от данъци и такси за държавата, подчертават представителите на игралната индустрия.

 

Компаниите критикуват предложението за почти пълна забрана за реклама на хазартни игри, като изтъкват, че "възможността за реклама е единственото предимство на лицензирания оператор пред нелицензирания (нелегалния), с оглед на което рекламата на хазарт трябва да бъде разумно ограничавана".

 

Забраната на рекламата силно ще ограничи приходите на редица спортни клубове, федерации и други спортни организации и ще лимитира възможностите за намиране на спонсори за организаторите на спортни събития.

 

Не по-малко ще бъде негативното въздействие на мярката и върху българските медии, които ще загубят съществена част от рекламните си приходи, пише още в позицията.

 

Операторите не са съгласни и с мярката в проектозакона, с която се забранява откриването и работата на игрални зали в населени места с под 5000 жители. Те считат подобна мярка като необоснована и непропорционална. Според операторите в законопроекта липсва какъвто и да е било анализ какъв брой обекти биха били затворени, как това ще се отрази на държавния бюджет, колко заети лица ще бъдат изложени на риска да загубят работата и поминъка си.

 

Предложението на операторите е, ако подобна мярка бъде въведена, тя да бъде наложена за населени места с население под 1000 или 2000 души, вместо 5000, както е предвидено в настоящия законопроект.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2311 |29.04.2024 Първият министър на Шотландия хвърля оставка . 6| 2428 |29.04.2024 ПП-ДБ с бърз отговор за нападките за велоалея на "Патриарха": Саботаж на хора застинали в миналото . 7| 2369 |29.04.2024 Зеленски: Новите доставки вече са започнали да пристигат, но с бавни темпове . 3| 2333 |29.04.2024 Радан Кънев: Сигурността на Европа ще бъде основен приоритет в предстоящия 5-годишен мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads