Реклама / Ads
7| 4354 |07.01.2015 НОВИНИ

Отново пушилка около закона за цигарите

.
Източник: Булфото
Законът трябва да се спазва и да не се пуши. Обратната позиция бе в защита на бизнеса как забраната е довела до отлив на хора и съкращения. Не за връщане на тютюнопушенето, но въвеждане на балансиран модел.
 
На тези противоположни позиции застанаха д-р Маша Гаврилова от сдружение „България без дим" и Атанас Димитров, председател на Браншовата асоциация на ресторантьорите. Двамата участваха в разгорещен дебат, коментирайки забраната за пушене на обществени места, в сутрешното студио на Нова телевизия като многократно заплашваха, че ще го напуснат. Д-р Гаврилова дори направи опит като стана, обидена на водещите, но все пак се върна на мястото си до края на предаването.

„Негостоприемно е, когато в тези минусови температури принуждаваме гостите да излизат навън", аргументира се Димитров. Според него трябва да се въвеждат закони, които могат да бъдат изпълнявани.

„Забраната за пушене няма за цел да ограничи пушенето, а да създаде условия хората да пребивават в среда, свободна от тютюнев дим, когато са на обществени места", заяви д-р Гаврилова. По думите й Сърбия също планира да въведе пълна забрана за пушене на закрито.

Вчера стана ясно, че от Патриотичния фронт биха подкрепили връщането на стария режим за пушене в заведения, след като инициативата за това бе подета от депутата от БСП Атанас Зафиров, а от „Атака" дори внесоха проектозакон в парламента. Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов каза, че би подкрепил да има зали за пушачи и непушачи, въпреки че темата все още не е обсъждана от парламентарната група.

Според д-р Гаврилова внесената поправка в Народното събрание няма да бъде приета и забраната ще остане. Тя бе категорична, че с темата с пушенето на закрито и евентуалната й отмяна трябва да се приключи, а държавата да засили контрола.

На това председателят на Браншовата асоциация на ресторантьорите в София отговори, че пушенето е право на избор, особено предвид факта, че даваме толкова пари всяка година на производителите и търговците на цигари. Димитров добави, че организацията иска да даде на хората право на избор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3892 |21.12.2014 Около 100 души поретестираха срещу расизма . 2| 4364 |17.12.2014 Отново стачка под земята . 0| 4062 |15.12.2014 Около 100 души спасени у нас с трансплантации . 11| 4340 |13.12.2014 Съдебната власт отново тайно и нахално си дава коледни бонуси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads