Реклама / Ads
2| 5645 |11.01.2014 НОВИНИ

Отново вадят партийните субсидии на светло

.
За отчетност, посредством която разходите на партиите да бъдат публични, се обяви шефът на Сметната палата проф. Валери Димитров. За целта той възнамерява да предложи на парламента поправка в Закона за политическите партии, пише „Монитор“.
 
Проф. Димитров обясни, че в момента формациите не са длъжни да представят подробности за това как харчат парите си. „Ако сега погледнете финансов отчет на партия, нищо няма да разберете. Там има едни общи разходи по пера. Политическите партии могат да правят всякакви разходи за дейността си, но законът мълчи и не казва кои са дейностите. Има регистър, в който се обявяват разпоредителни сделки на стойност над 1000 лв. Партията не е задължена да оповестява разходите си, тя води отчетност като малко и средно предприятие, защото няма стандарт”, обясни шефът на националните одитори.

По думите му оглавяваната от него институция също няма как да направи необходимото, за да лъснат наяве харчовете на политическите сили. Той напомни също така, че Сметната палата не е разследващ орган и прави проверки само въз основа на съдържащото се в официалните бази данни. Идеята за промяна на модела е всеки партиен харч над 100 лв. да се обявява в публичен регистър.

„Ако не бъде допълнен този закон, тези проблеми ще продължават да се рециклират непрекъснато”, предупреди проф. Димитров. Във връзка с оповестените преди броени дни несъответствия в декларациите на 152-ма представители на властта той определи като смущаващ факта, че някои публични личности не са обявили свои активи.

„Предполагам, че става дума за небрежност и пренебрежение на закона. Това нарушение не се квалифицира като престъпление. След като има несъответствие е възможна и проверка поради съмнение за изпиране на пари, защото имената на тези лица се изпращат в ДАНС”, припомни проф. Димитров. Той отчете, че тази година нарушителите все пак са по-малко спрямо миналата, когато техният брой бил 167.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5495 |04.01.2014 Вадят имигранти от морето до Траката . 2| 5046 |17.12.2013 Христо Бисеров отново не се яви пред съда . 6| 5406 |06.12.2013 Кадиев против партийните влогове . 10| 5170 |05.12.2013 Гуцанов: Намаляване на партийните субсидии-първа стъпка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads