Реклама / Ads
22| 5021 |05.01.2012 НОВИНИ

Отрязаха Кирчо Киров от посланически пост

.
Николай Младенов
Външният министър Николай Младенов категорично отрече оповестената в медиите вчера новина, че директорът на разузнаването ген. Кирчо Киров ще става посланик.
 


Няма такова назначение. Правителството е казало, че посланици, които са били част от ДС, няма да бъдат изпращани в чужбина. Няма такава заявка на премиера, няма такова обсъждане. Аз ви казвам, че няма такова обсъждане. Не смятам, че можеш да изпратиш началника на разузнаването за посланик, особено ако е бил част от ДС. Това противоречи на волята на правителството и противоречи на волята на НС, заяви Младенов пред ТВ7.

Новината, че несменяемият вече девет години шеф на НРС Кирчо Киров ще бъде махнат от поста и ще бъде предложен за посланик, дойде лично от министър-председателя.

 

"Той (Кирчо Киров) е работил дълги години за държавата, редно е човек от такъв висок ранг да продължи да работи за държавата", казва Борисов в интервю пред в. "Преса".

Днес министър Младенов не допусна дори съмнение, че е възможно Киров да бъде изпратен за посланик. В края на разговора по темата той отбеляза: "В интерес на истината не съм го виждал това интервю на премиера" и съобщи, че вече са започнали консултациите за нови посланици, като желанието на МВнР е да изпрати по света хора, които да "премахнат сянката върху България след отваряне на досиетата на посланиците".

Припомняме, че Борисов и Младенов официално обявиха че повече няма да бъдат изпращани посланици с кариера в Държавна сигурност зад граница, след като се оказа, че почти половината български посланици са работили за бившите служби.  

Според официалната биография на Кирчо Киров той е на служба в системата за сигурност от януари 1975 година.  НРС е първоприемник на Първо главно управление (ПГУ).

Премиерът Бойко Борисов досега демонстрира избирателен подход към агентите на ДС. ГЕРБ, която е най-голямата българска партия член на европейската десница ЕНП, до момента няма ясно формулирана позиция за агентите на ДС. Според лидера на партията Бойко Борисов сред тях има такива, които "са работили в интерес на държавата“. Освен това според него трябва да се прави разлика между разузнавачите и агентите.

Назначаването на Кирчо Киров за посланик обаче ще трябва да мине и през избрания за президент Росен Плевнелиев, който обяви, че първата му работа като държавен глава ще бъде да освободи посланиците, работили за ДС.

Николай Младенов съобщи още, че Външно министерство ще обжалва решенията на Върховния административен съд, които отмениха заповедите му за прекратяване на задграничните командировки на посланиците в Холандия, Сърбия и Гърция - Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов.

И тримата посланици са работили за Държавна сигурност, а по-късно и в администрацията на президента Георги Първанов. Те заведоха жалби против заповедите на Младенов, с които се прекратяват дългосрочните им командировки поради изтичане на задграничния мандат.

Външният министър издаде заповедите на основание приетия от мнозинството на ГЕРБ чл.69 ал.1 от Закона за дипломатическата служба, според който той има право да издаде такава заповед след изтичане на посланическите мандати.

Конституционният съд обаче отмени текста и така остана старият вариант, според който външният министър издава заповед едва след съответния указ на президента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4937 |25.11.2011 Отрязаха Сидеров за смъртното наказание . 29| 5562 |04.08.2017 . 31| 11163 |22.06.2011 Женски въргал утрепа Бисер Киров и Здравко . 7| 6225 |07.06.2011 Кирчо Киров тайно в Судан, връща трима отвлечени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads