Реклама / Ads
12| 5727 |08.03.2011 НОВИНИ

Отсъствия на съпроцесник отложи делото срещу Масларова

.
Емилия Масларова
Дело за присвоени над 11 млн. лева срещу бившия социален министър Емилия Масларова не успя да тръгне днес заради отсъствието на съпроцесника й Росен Стефанов.
 

Оказа се, че същият не е получил копие от обвинителния си акт, макар че съдът е пратил преписа в законния 7-дневен срок. Поради това, че подсъдимият живее в провинцията, писмото така и не е стигнало до него.

Въпреки това наблюдаващият прокурор Калин Софиянски предложи на съдия Димитрина Ангелова да даде ход на делото, а Стефанов да прочете обвинителния акт от над 100 страници в залата. "Няма процесуална възможност подсъдимият да се откаже от правото си да се запознае с обвиненията. Прокуратурата очевидно се опитва да прехвърли отговорността си", контрира адвокатът на Масларова Даниела Доковска. Колегите й също се противопоставиха на този вариант и делото бе отложено за 21 април.

Бившият социален министър е обвинен заедно с ексзаместника си Димитър Димитров, бившия главен секретар на ведомството Иван Пенев, бизнесмена Венцислав Драганов, Михаил Методиев и Росен Стефанов, че са присвоили чрез фалшиви счетоводни документи 11 038 405 лева. Те били част от отпуснатите над 18.8 млн. лева за ремонт на социалния дом в Стара Загора.

"Това е един политически процес. Работих честно и коректно със съзнанието, че трябва да се помага на много хора”, коментира Масларова извън залата.

Според прокуратурата тя заобиколила Закона за обществените поръчки, с което е облагодетелствала фирмата на Драганов "Стара Загора 2007" ООД. В началото на разследването от държавното обвинение обявиха, че двамата имат "приятелски и дългогодишни" отношения. По делото има показания на анонимен свидетел, според когото през 2008 г. той 4 пъти носил пари в брой на Масларова по поръчение на Драганов.

Прокуратурата твърди още, че присвоените средства са били инвестирани в няколко дружества, контролирани и управлявани от Методиев и Драганов. Ролята на Росен Стефанов пък била да заблуди служители в социалното министерство с неверни констатации от проверката на ремонта. Той е обвинен, че като пълномощник е преподписвал изготвени от Методиев протоколи с невярно съдържание за извършени строително-монтажни работи на обекта.

Ако вината на Масларова бъде призната от съда тя може да получи между 10 и 20 години затвор и конфискация на имуществото. За да осигури бързия ход на процеса съдия Ангелова определи още 5 резервни дати за заседания през май, юни и юли.

Миниту преди да бъде даден ход на първото заседание по делото срещу нея, Емилия Масларова каза, че това дело е недоразумение. Тя изтъкна, че е удовлетворено, че то вече е в съда, а не в прокуратурата и изрази задоволство, че така няма да излизат „страшни неща" по медиите.

Масларова подчерта, че е доволна и от факта, че делото е открито и всичко ще се слуша публично.

„Аз съм работила абсаолютно честно, работила съм коректно и със съзнанието, че трябва да се помага не на едни и двама човека, а на много хора. Мисля че ако се върнете във времето назад, ще видите какво е направено в социалната област", коментира още бившият министър.

Тя заяви категорично че е абсолютно невинна. По думите й това било политически процес и това щяло да стане ясно по време на самото дело. Масларова обаче не пожела да коментира кой има интерес от него.

Емилия Масларова заяви, че не знае и не може да си предстваи какво един човек може да направи с 11 милиона лева. „Никога не съм имала такива пари", заяви бившият министър от кабинета „Станишев".

Тя честити 8-ми март на всички жени и им пожела да бъдат обичани и да обичат.

Припомняме, Масларова и още петима души са обвинени в присвояване на 11 милиона лева - от общата сума 19 млн., за изграждане на социален дом в Стара Загора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5588 |07.03.2011 Разбита кантора отложи делото срещу Баретата . 0| 5415 |07.03.2011 Британски съд спъва делото за убийството на ямболската адвокатка . 0| 5393 |02.03.2011 Отмениха ограниченията срещу шапа у нас . 1| 5235 |02.03.2011 Младенов: Все още няма военна интервенция срещу Либия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads