Реклама / Ads
2| 3625 |15.01.2024 НОВИНИ

Отвлечените деца на Украйна: Само 517 от 20 000 деца са успели да се спасят от Русия

.
Източник: Avaaz/Facebook
От началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна преди почти две години, в родката Украйна са върнати само 517 от около 20 000 деца, които са били незаконно отведени и държани в Русия, заяви украинският комисар по правата на човека Дмитрий Любинец.
 

Според официалните данни, публикувани от украинските власти, към края на миналата година най-малко 19 546 деца са били отведени от Украйна в Русия. Числото се отнася само за официално регистрираните случаи и се смята, че реалната цифра е значително по-висока.

 

Данните в украинските медии са, че децата са държини в близо 70 лагера, където са подлагани на жестока манипулация, така че да намразят родината си. Има и разкази, че някои деца - след като са минали през лагерите - са "осиновявани" от руски семейства, за да бъде претопена идентичността им и да станат част от руското общество. 
.
Любимец, който на 14 януари говори пред Световния икономически форум в Давос, заяви, че са върнати и 2828 възрастни, включително 150 цивилни, предаде централното издание на "Свободна Европа".






"Нашата задача е да върнем всички", каза Любинец и призова международната общност "незабавно да увеличи усилията си в тази посока".


Международният наказателен съд в Хага издаде през март миналата година заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и Мария Лвова-Белова, комисар на Москва по правата на децата, по обвинения във военни престъпления, свързани с незаконното депортиране на украински деца, както и с незаконното прехвърляне на хора в Русия от Украйна след нахлуването ѝ през февруари 2022 г.

 

От съда съобщиха, че Путин и Львова-Белова са обвинени, че "са извършили деянията пряко, съвместно с други лица и/или чрез други лица".

 

Съдът заяви, че Путин не е "упражнил надлежен контрол върху гражданските и военните си подчинени, които са извършили деянията или са допуснали извършването им и които са били под неговата ефективна власт и контрол, съгласно отговорността на висшестоящия".





Решението на съда беше подкрепено от САЩ и повечето страни от ЕС, но съвместното решение на ЕС беше блокирано от Унгария.

 

Кремъл отхвърли обвиненията за принудителна депортация. Руските власти твърдят, че са "спасили децата" от военните действия и са готови да върнат тези, които техните родители и настойници поискат. Защо просто не пракрятят войната, ако това са мотивите им, не е ясно. Ясно е обаче, че и тук руските власти лъжат и използват дезинформация. 

 

Съпругата на украинския президент Олена Зеленска, която говори на заседание на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), посочи, че съдът е посочил само двама заподозрени, въпреки че "в действителност те са хиляди, защото това не е случайно престъпление, а цял специално създаден механизъм", насочен към отвличането на украински деца, припомня русоезичното издание на "Дойче веле".





Друга публикация на изданието пък открехна вратата за случващото се на украинските деца в Русия. В края на миналата година изданието разказа за Ирина Гурская живее в Кьолн, Германия. Избягала е от Русия, защото се е страхувала за живота си. 60-годишната рускиня от град Пенза е помагала на отвлечени от Мариупол украинци да се върнат обратно в родината си или да заминат за чужбина. И си навлякла гнева на руските власти,

 

В края на март 2022 г. в село Леонидовка край Пенза пристигнала първата група жители на Мариупол, оцелели от руските бомбардировки. Бързо броят им нараснал до две хиляди души. От лекарка, която работела в лагера, Ирина научила за събраните там украинци. Лекарката казвала, че е потресена от видяното и най-вече от ужаса, изписан по лицата на децата. "Научих от нея, че те нямат достатъчно дрехи и лекарства", казва рускинята в интервю за "Дойче веле".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3906 |15.01.2024 Хиновски: Режим на тока в България никога няма да има . 1| 3614 |15.01.2024 Първата ни ракета Виктория Томова се класира за втория кръг на Australian Open . 3| 5853 |15.01.2024 ISW: Русия готви нова офанзива в Украйна . 0| 3633 |15.01.2024 Резултати от изборите в Тайван. Защо са важни за отношенията между САЩ и Китай?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads