Реклама / Ads

3| 4162 |20.09.2012

Пак гласуват дали общинарите да паркират без пари

.
Столичният общински съвет отново ще обсъди и гласува предложението за премахване на правото на съветниците да паркират безплатно в центъра на София.

Миналия четвъртък на заседанието на градския парламент съветниците отхвърлиха предложението на ГЕРБ привилегиите за общинските съветници да отпаднат. То обаче не се прие, защото съветниците от другите партии гласуваха против или въздържал се, а и няколко съветника от ГЕРБ също гласуваха да запазят привилегиите си.

Другият доклад, по който ще заседава градският парламент, е за определяне на зоните за въздействие на града, в които ще се инвестира с европари през следващия програмен период до 2020 г.

Общинският съветник от БСП Калоян Паргов определи предложението на ГЕРБ като „популистко”, защото с него се подценява ролята на общинския съветник. На заседанието на транспортната комисия вчера Паргов не подкрепи доклада: „Това е опит да се хвърли прах в очите на хората, за да преглътнат увеличените цени на винетните стикери за паркиране в центъра, имам предвид за живеещите, както и синята зона, която е два лева. Защо администрацията - заместник-кметове, директори на дирекции, имат привилегията да паркират, а ние, които сме избрани от близо 8000 души всеки един съветник, нямаме тази възможност”.

Паргов направи предложение да се създаде безплатен паркинг за общинарите, подобен на депутатския. Той се обяви и против Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, който също ще се гледа на заседанието днес. Паргов каза, че планът обхваща само 30 на сто от територията на града, което означава, че в 70% от нея няма да се инвестират европари през следващия програмен период.

В определените зони за развитие ще се инвестира в подобряване на сградния фонд, енергоефективност, подмяна на надземната и подземна инфрастуктура и много други видове проекти. Това обясни арх. Веселина Троева от екипа, изготвил проекта. В него се предвижда да има три зони на въздействие - социална, икономическа и централна. В социалната зона се включват и две ромски махали: „Проекти със социалното приобщаване на хората, които са да кажем безработни”.

Районът зад Централна гара и по посока на 4-ти км при терените на БАН ще се изпълняват проектите за икономическо развитие. „Това могат да бъдат проекти за конверсия на сгради и промяна на част от сградния фонд, нов тип производства”, обясни още Троева.

Ще се инвестира и в Централната градска част - Южния парк и Борисовата градина. Това са зоните, в които приоритетно ще се реализират проекти по ОП „Регионално развитие”. С евросредства ще се работи и по транспортното затваряне на вътрешния ринг на града.

Градският план за възстановяване и развитие на София беше изготвен с 1 млн. лв. европари от обединение „София XXI”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Управляващи ще обявяват дали са гей 21| 4484 |13.09.2012 . Самолет падна на шуменското летище, има пострадали 8| 4647 |08.09.2012 . МВР: Хора, помагайте! Виждали ли сте този човек? 36| 5870 |16.08.2012 . Дали на Вардар ще разберат, че България е най-добрият им съюзник? 15| 5256 |16.08.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ