Реклама / Ads
5| 4520 |10.01.2024 НОВИНИ

"В памет на загиналия им български другар". Защо войниците в Украйна пишат върху снаряди?

.
Снарядите са предназначени да поразяват цели на средно и далечно разстояние, но преди да бъдат изстреляни, те могат да се използват и за друго - да носят послания до врага. Тези съобщения обаче имат по-скоро символична цел. В ерата на социалните медии те се използват за повдигане на бойния дух.
 

"Сепаратистки бойци в окупираната част от Луганска област на Украйна обстрелват украински позиции със снаряди, изписани с пропагандни послания през март 2022 г. На снарядите личат надписи "Присъединете се към народното опълчение на ЛНР" и "Руснаците никога не се предават". ЛНР е абревиатурата на подкрепяната от Москва самообявила се Луганска народна република", разказва "Свободна Европа" в своя публикация с автор Еймъс Чапъл.

 

Украинците обаче не оставят длъжни. От много време насам те надписват снарядите. Надписите варират между саркастичното съобщение "Честит ден на Съветската армия! 23 февруари" и стигат до отправяне на ясното послание, че снарядът се изсрелва в името на някого - на населено място, разрушено от руснаците, на бойни другари, паднали в битката среу тях.





Ирина Рибакова, пресаташе на украинските въоръжени сили, коментира пред "Свободна Европа", че подобни съобщения са предназначени за използване основно в социалните медии, преди да се взривят заедно със снаряда, на който са поставени.


.

 

"Вероятността врагът да го прочете е нищожна. Затова се снимат и пускат в социалните мрежи", казва Рибакова по повод тези съобщения. "Това е послание, повече към украинското общество, отколкото към врага"

 

Според Рибакова тези съобщенията могат да помогнат за повдигане на морала, а "понякога това е просто проклятие за врага". "Често хората пишат имената на своите мъртви братя, на които се надяват да отмъстят с този снаряд", добавя тя.

 

"Колкото повече желаят отмъщение, толкова по-голям снаряд надписват", казва Рибакова.

 
Писането върху боеприпаси е военен обичай, който съществува от поне 2000 години. Първият известен пример е древногръцки оловен куршум от прашка, върху който е написано "хвани".





Украински войници надписват снаряд "за Кремина". За източния украински град се водят интензивни битки от първите дни на руската инвазия през 2022 г.

 

Няколко украински сайта предлагат срещу заплащане писане на персонализирани съобщения върху снаряди, предназначени да бъдат изстреляни към руските позиции. Един сайт твърди, че е събрал повече от 1,5 милиона долара за украинската армия по този начин.

 

Дарителите плащат около 200 долара, за да бъде написано тяхно послание върху голямокалибрени артилерийски снаряди и след това получават снимка от предните линии на фронта.

 

В началото на годината в Украйна загана българският доброволец Светослав Славков.

 

"Нашите минохвъргачки обстрелват позициите на съвременните необолшевики в памет на загиналия им български другар", гласи публикация във Facebook доброволчески батальон "Карпатска Сич". Към публикацията виждаме снимка - снаряд с името на загиналия боец.






"Тези действия са не само военна необходимост, но и символ на нашата солидарност и благодарност към онези, които положиха живота си за общите идеали и ценности.
Ние помним подвига на Светослав Славков!", посочват още те.


Светослав Славков - Светльо, както го наричат близките му, бе на 31 г. от София. Замина през ноември 2023 година да се бие за Украйна. Той бе зачислен като доброволец в 40-ти Отделен стрелкови батальон "КОДАК".


.

Предполага се, че Славков загинал на 3 януари в боевете край Купянск.

 

"Тленните останки на нашия сънародник Светослав Славков, загинал миналата седмица на бойното поле в Украйна, все още са на фронтовата линия, научи "Контракоментар", пише Асен Генов във Facebook.





"Всичките три опита да бъде изтеглено тялото до момента не са били успешни заради непрестанния обстрел от руска страна. Затова съобщава от Киев нашият сънародник Юрий Косев, който се свърза с командира на Славков. И той е българин, а на фронта е от близо две години. По неговите думи Светослав е преминал тримесечно обучение, след като се е присъединил като доброволец. Изучавал е украински език и е разбирал командите, които е получавал. Прехвърлен е заедно с частта, в която служи в Купянск, за подсилване на фронта. Загинал е в близък бой до село Синковка, след като е бил обкръжен заедно с други трима украински бойци. И в момента се водят много тежки боеве, които са причина за огромни загуби и от двете страни".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4113 |10.01.2024 Обявяваме от днес доходите си пред НАП, подаваме декларации . 29| 10600 |10.01.2024 Бюстът на Граф Игнатиев във Варна беше съборен . 6| 3658 |10.01.2024 Предлагат тройна ротация за председател на общинарите в София . 3| 4132 |10.01.2024 "Трябва да знаем имената на всички наши герои". Украинците търсят признание за загиналите войници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads