Реклама / Ads
1| 4211 |10.01.2024 НОВИНИ

Папа Франциск: Има риск войната в Украйна да се превърне в забравен конфликт

.
Източник: БГНЕС
Папа Франциск е обезпокоен, че международното внимание се измества от продължаващата вече от почти две години война на Русия срещу Украйна, заяви днес Украинската гръко-католическа църква (УГКЦ), цитирана от Ройтерс.
 

Русия започна пълномащабна инвазия на Украйна през февруари 2022 г. и двете страни водят по думите на някои наблюдатели война на изтощение на фона на опасения, че западната подкрепа за Киев може да отслабне, ако конфликтът се проточи.

 

В свое писмо до ръководителя на УГКЦ Франциск отбелязва, че съжалява, че "на фона на една все по-трагична международна ситуация има риск войната в Украйна да се превърне в забравен конфликт", се посочва в изявление на църквата.

 

В него се уточнява, че главата на Римокатолическата църква изпратил писмото си в отговор на писмо от главния архиепископ на украинската църква Святослав Шевчук, в което той изразил подобни опасения относно войната и информирал папата за руските въздушни удари от 29 декември – най-сериозните от началото на конфликта.





Според изявлението Франциск определил ударите по цивилни и жизненоважна инфраструктура като "отвратителни, неприемливи и напълно неоправдани " и апелирал международната общност и всички участници в конфликта да търсят мирни решения.

 

Папата непрестанно призовава за мир и многократно е отправял призиви за помощ на "мъченическа Украйна", но някои украински среди отправят критики срещу него заради привидното му нежелание открито да критикува Русия, особено в началото на войната, пише Ройтерс.

 

Духовният лидер освен това изпрати свой специален пратеник – италианският кардинал Матео Дзупи – в Киев, Москва и Пекин и му възложи да помогне за връщането на украински деца от Русия и окупираните от нея украински територии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5870 |10.01.2024 Кирил Петков: Акад. Денков ще се ползва със специален статут на министър-председател при следващи ротации . 3| 4232 |10.01.2024 ПГ на ПП-ДБ гласува номинацията на съдия Борислав Белазелков за конституционен съдия . 2| 4158 |10.01.2024 Димитър Ганев: Навлизаме в турбулентен период, защото сeгa ще се решава дали ще има коалиционно споразумение . 22| 4356 |10.01.2024 Атанас Атанасов: От есента съм готов и смятам, че имам качества за председател на НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads