Реклама / Ads
4| 5316 |30.07.2013 НОВИНИ

Папазов: БДЖ си отива, ако не предоговорим задълженията

.
"Най-важното и първо условие за преструктурирането на БДЖ, която е в много тежко финансово състояние, е да се договорим с кредиторите и да предоговорим задълженията. Не го ли направим, всичко останало е приказки от 1001 нощ." Това заяви транспортният министър Данаил Папазов в Стара Загора.
 

Към днешна дата компанията има 700 млн. лв. дългове, като огромната част – около 450 млн. лв., са към външни кредитори, основно по двата облигационни заема. Над 100 млн. лв. са задълженията към Националната компания „Железопътна инфракструктура" за инфраструктурни такси. Има и редица краткосросрочни заеми, стана ясно още от думите на министъра.

"Имаме много сериозна оздравителна програма, но няма да я коментираме в широкото публично пространство, не защото искаме да крием неща, а за да не се спекулира от многото „специалисти", които обичат да дават акъл", каза министър Папазов. Тази програма ще бъде консултирана със Световната банка, други кредитори и специалисти, които наистина могат да дадат полезни съвети.

Транспортният министър увери, че в БДЖ ще има само съкращения по естествен път, т.е. няма да бъдат назначавани нови хора на местата на пенсиониращите се работници и служители, както и на дисциплинарно уволненените.

Министър Папазов не изключи възможността да има увеличение на цените на жп билетите. Това обаче ще да стане ясно, след като приключат цялостния одит и финансовата ревизия в компапанията. Той припомни, че до края на годината ще бъде пусната нова система за продаване на жп билети, които ще могат да се купуват не само от гарите.

При срещата си със старозагорския градоначалник министър Папазов охлади стремежите на общинското ръководство за изграждане на карго-терминал на неработещото старозагорско летище. „Имаме вече подобен лош опит с пловдивското летище, на което беще направен сериозен ремонт и сега стои празно", аргументира се Папазов. Според него по-удачно би било да се изгради интерамодален терминал в района на старозагорското летище или индустриалния квартал. Това ще даде възможност да се акумулират товари по републиканската пътна мрежа, както и да се използва за претоварен пункт от един вид транспорт на друг вид.

Министърът обеща на общинарите, че до края на тази година ще бъде ремонтиран покривът на прочутатата старозагорска жп гара, а цялостният ремонт ще остане за догодина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5444 |30.07.2013 Янаки Стоилов: Не е нужно властта да си отива, когато няколко души протестират . 9| 5627 |01.03.2013 Момчето си отива, но музеят остава . 1| 6187 |19.10.2011 Студът си отива, очаква ни циганско лято . 4| 5229 |08.01.2010 Момчето си отива, ако не се справи с кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads