Реклама / Ads
16| 23917 |01.09.2023 НОВИНИ

Парадокс: Русия на път да получи покана за церемонията по връчването на Нобеловите награди

.
Русия и Беларус бяха поканени отново на церемонията за връчването на Нобеловата награда в Стокхолм, след като миналата година бяха прескочени заради войната в Украйна. Новината съобще Нобеловата фондация. Иран също беше поканен отново на събитието в столицата на Швеция. Фондацията заяви, че се стреми да включи дори онези, които не споделят ценностите на Нобеловата награда.
 

Пет от шестте церемонии по връчването на Нобеловите награди се провеждат в Стокхолм всяка година, докато Нобеловата награда за мир се връчва в Осло.


Миналата година Нобеловата фондация каза, че посланици от Русия и Беларус няма да бъдат поканени "поради нахлуването на Русия в Украйна". Беларус е ключов съюзник на Русия и нейният лидер Александър Лукашенко подкрепи "специалната военна операция" на Русия. Иран също не получи покана. Техеран отдавна е изправен пред критики за спазването на човешките права. ООН заяви, че правителството там може да е извършило престъпления срещу човечеството при потушаването на протестите миналата година.


"Ясно е, че светът все повече се разделя на сфери, където диалогът между тези с различни възгледи намалява. За да се противопоставим на тази тенденция, сега отправяме нашите покани да отпразнуваме и разберем Нобеловата награда и значението на свободната наука, свободната култура и свободните, мирни общества", заяви Видар Хелгесен, изпълнителен директор на Нобеловата фондация, цитиран от BBC. 


Шведският евродепутат-либерал Карин Карлсбро обвини Фондацията, че създава "опасен прецедент" като дава зелена светлина за присъствието на Русия на бляскавата церемония, докато ракети удрят украински културни центрове и убиват деца. 

 

Самото решение изглежда напълно парадоксално. Един от носителите на Нобеловата награда за мир е руският журналист Дмитрий Муратов, който миналата година продаде приза си на търг, за да събере средства за украинските деца бежанци. Самият Муратов е обект на репресии в Русия заради критиките си спрямо властта. Вестникът му “Новая газета” беше закрит.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4441 |31.08.2023 ЕМА одобри адаптираната ваксина срещу COVID-19, от която България ще получи 1,3 млн. дози . 14| 4424 |30.08.2023 Ген. Залужни: Свалихме всички 28 ракети и 15 дрона, с които Русия ни атакува тази нощ . 0| 4264 |30.08.2023 Проф. Сланчев: В Русия „Вагнер” вече я няма. Идеята е какво могат да направят с бойците в Сирия и по Африка . 6| 3990 |30.08.2023 Среднощни руски атаки срещу Киев, летище в северозападна Русия е атакувано с дрон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads