Реклама / Ads
1| 4578 |17.07.2014 НОВИНИ

Пари за лекарства могат да дойдат от резерва на касата

.
Ако получим 225 млн. тогава можем от съществуващия резерв, голяма част от който в момента сме предвидили да отиде за болнична помощ, да заделим и за домашно лечение. Това каза зам.-здравният министър Бойко Пенков, съобщи БГНЕС.
 

Пенков отговори на въпрос за това дали наистина има голяма опасност 1,5 млн. пациенти да останат без лекарства, ако 103-те млн., които поискаха за актуализация на НЗОК, не бъдат осигурени. Зам.-здравният министър обясни, че това ще бъде неговото предложение като един от членовете на Надзорния съвет и ако останалите членове го подкрепят може да стане факт. Бойко Пенков успокои хората, че ще си получават лекарствата. "Нека са спокойни хората, винаги за тях, за това нещо пари са се намирали", каза той и обясни, че събират пари от всякъде, за да може да бъдат дадени за хората.

 

Зам.-здравният министър обясни, че има вътрешен резерв, който към момента има разрешение да се ползва. С него се плащат надлимитните дейности в болничната помощ, също така и преразходите спрямо прогнозата, които има и за лекарства за домашно лечение. Ако няма актуализация ще има може би недостиг на около 60 млн. за лекарства за домашна употреба. При положение, че се дадат 225 млн. лв., въпреки че са разписани за болнична помощ и онкология, може резервът да се преразпредели. Остатъкът от резерва могат да се преразпределят за лекарства, ако се получат пари за болнична помощ и онкология. "Ако актуализацията не стане факт – стискаме коланите. За може да има средства до края на годината, ще трябва да се скочи върху спирачките", каза Бойко Пенков.

 

"Аз също ползвам лекарства, да ви изглеждам притеснен, че ще умра септември?" Така зам.-министърът отговори за въпроса за предупрежденията на организации, че на 16 септември лекарствата за домашно лечение свършват и хората умират. Той каза, че има нередности, в този сектор, които се забелязвали, но не каза какви, а само обясни че се готви широкомащабна проверка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4798 |17.07.2014 Чобанов: Парите за касата може да са от лишения на министерствата . 1| 5679 |15.07.2014 КФН: Блокираните пари на клиенти на КТБ не са изложени на риск . 6| 4600 |14.07.2014 Битката за фонд "Земеделие" е битка за 15 млрд. европейски пари . 43| 6499 |13.07.2014 Капитанът на самолета на Василев: Не съм превозвал никакви пари от КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads