Реклама / Ads
8| 4644 |08.04.2011 НОВИНИ

Парламентът прие решение за тракийските българи

.
Народното събрание прие проект за решение за уреждане на нерешените въпроси между България и Турция за имущественото състояние на тракийските българи. Депутатите приеха единодушно проекта за решение.
 

Единодушно със 125 гласа „за” депутатите подкрепиха предлаганото от ПГ на „Атака” решение за уреждане на нерешени въпроси между Република България и Република Турция. Вчера „Атака" поиска правителството да актуализира финансовите претенции на България към Турция.

„Ние като вносители изразяваме удовлетвореността си, че за първи път по време на 20-годишния преход това правителство и този кабинет реши да пристъпи с истински ангажимент към решаването на отлежавали десетилетия нерешени въпроси между Република България и Република Турция. След среща с представители на външно министерство ние установихме, че вече работи експертна група, която заедно с турската страна придвижва тези въпроси. Това решение, което предлагаме на НС ще ускори и мотивира работата на работната група. Удовлетворен съм от факта, че имаше съгласие от всички парламентарни групи”, заяви Волен Сидеров.

Народният представител от Коалиция за България Георги Пирински припомни, че работата за решаване на тези въпроси е започнала още в предходния кабинет, когато е била създадена смесена работна група и на Република Турция са били представени документи относно имуществото на тракийските българи. Предлаганият проект по принцип е приемлив, добър, заяви Пирински.

Това решение е изключително важно, за да има България по-голяма решителност в систематизирането на наличната документация и да се установят реалните претенции, които може да има българската страна. За мен е изключително важно подкрепата, която днес ще получи това решение, за да може да послужи като инструмент на българската политика. Готов съм, ако приемете това решение, веднага да изготвя доклад до премиера, за да се премине към действия", заяви министърът на външните работи Николай Младенов в пленарната зала.

Преди да бъде гласуван проектът, депутатът от ДПС Юнал Лютфи изрази недоволството си, че е нарушена процедурата при внасянето на проекта. От своя страна председателят на парламентарната комисия по външна политика и отбрана Доброслав Димитров заяви: „Независимо дали има малки процедурни пропуски, когато има нещо добро по съдържание всички можем да застанем зад него".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5270 |06.04.2011 Парламентът поряза законопроекти на сините за ДС . 28| 4954 |05.04.2011 Уорлик: В България има двоен стандарт в правосъдието . 0| 4574 |05.04.2011 Само 3-ма българи се евакуират от Триполи . 0| 4970 |04.04.2011 Последен шанс да евакуираме българите от Либия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads