Реклама / Ads
2| 4298 |09.12.2015 НОВИНИ

Парламентът раздели ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска

.
В Народното събрание
Висшият съдебен съвет (ВСС) се разделя на две колегии - съдийска и прокурорска, прие парламентът на второ четене със 196 гласа "за" и 35 "против" (БСП и 1 въздържал се).Според одобрените текстове съдиите, прокурорите и следователите ще се назначават, повишават, понижават, преместват и освобождават от длъжност от съдийската, съответно прокурорската колегия на ВСС.
 
Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор ще се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на ВСС за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

С навършване на петгодишен стаж като съдия, прокурор или следовател и след атестиране, с решение на съдийската, съответно прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съдиите, прокурорите и следователите стават несменяеми.

От БСП възразиха срещу разделянето на ВСС на две колегии, тъй като това не водело до реформиране на системата, а напротив, до още по-голямо задълбочаване на проблемите в нея.

Чавдар Георгиев от левицата коментира, че историческият компромис е на път да стане исторически провал. Такъв пазарлък ще доведе до още по-големи проблеми в системата, добави той.

Странно е всичко и този фарс, който се случва. Толкова много предложения и няма кой да ги защитава. Внасят се предложения, упражнява се право на законодателна инициатива и тези, които ги предлагат, ги няма, коментира лидерът на БСП Михаил Миков. "ВСС е орган за управление на съдебната власт, орган за администриране. Няма място професионалната биография да бъде критерий за разпределянето. Обществеността трябва да има присъствие. Разбирането за колегия е неприсъщо за такъв тип орган. Би означавало Народното събрание да направи колегии, Министерският съвет също да направи колегии и тя да измества решенията на конституционния орган. Разделението ще доведе до затварянето на системите вътре в себе си – съдийската и прокурорската система", смята Миков.

По думите му пороците на съдебната система ще се управляват по-лесно, когато органите са по-малки.  Внесените предложения са компромис, но не знам дали е исторически или компромис, който не отговаря на стратегията за реформа в съдебната власт, допълни Миков.

Според него с разделянето на ВСС на две колегии се връща функционирането на съдебната власт назад. Не мога да разбера как има народни представители, които искат да се отмени правото на прокуратурата за отмяна на незаконосъобразни актове, допълни Миков. Според него ще се създадат условия за исторически регрес.

Атанас Атанасов от Реформаторския блок му отговори, че едно от предложенията на Венецианската комисия е именно нуждата от подобна поправка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4471 |17.11.2015 Правителството и парламентът на Швеция също заплашени . 2| 4174 |03.11.2015 М. Константинов: ОИК-София да се раздели на три части . 16| 4402 |27.10.2015 Волен няма да се раздели с имунитета си доброволно . 1| 4000 |27.10.2015 Парламентът се застрахова за 100 000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads