Реклама / Ads
9| 3493 |07.05.2021 НОВИНИ

Партиите на протеста са категорични, че спецпрокуратурата и спецсъда трябва да се закрият

.
Партиите на протеста са категорични, че трябва да се закрият специализираната прокуратура и специализирания съд.
 

Според председателя на парламентарната Правна комисия Радостин Василев, цитиран от БНР, прокуратурата се чувства засегната, но партия "Има такъв народ" няма да промени позицията си за закриване на специализираните съд и прокуратура:

"Каквато е волята на политическите партии, такава ще е и съдбата на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Нашата позиция е - и в нашата програма, и в правната ни група, е че в този им вид тези органи трябва да бъдат закрити и служат като бухалка на властта".

 

Подобна позиция изрази и един от вносителите на законопроекта - Атанас Славов от "Демократична България": "Миналата година имаше многомесечни протести на хиляди български граждани, които искаха точно това - закриване на Специализираните съд и прокуратура, защото те бяха превърнати в инквизиционни репресивни органи на властта. Става дума за следното: да възстановим принципите на правовата държава в България, да не допуснем селективно правосъдие по отношение на лица, които са в опозиция на властта или са бизнес конкуренти на близки до властта фирми".

 

Според Татяна Дончева от групата на "Изправи се! Мутри вън!" има много аргументи за закриването на специализираните наказателни институции:

"Те могат да сезират когото искат, а след "Осемте джуджета", след серия от арести, които нямат никакво оправдание, дава възможност сериозно да се преосмисли съществуването на тези институции. Те са инструмент за политически натиск, те работят по поръчка на министър-председателя, което е абсолютно недопустимо".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 11757 |05.05.2021 Парадокс: Красимир Ципов стана шеф на ЦИК без подкрепата на нито една от партиите . 11| 3146 |05.05.2021 Крум Зарков: Изкуственото пришиване на БСП към партиите от статуквото направи формирането на правителство невъзможно . 12| 3567 |03.05.2021 Ще има президентски консултации с партиите и коалициите в НС за съставяне на ЦИК . 28| 5333 |01.05.2021 Антоанета Христова запя песента на ГЕРБ. Партиите не могли да съставят правителство, а победителят бил опозиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads