Реклама / Ads
5| 4167 |31.01.2024 НОВИНИ

Първан Симеонов: Радев е удобната мишена за сглобката, той е уязвимият

.
Първан Симемонов
Сглобката атакува президента от много време. Той е необходимата удобна мишена след като те се сдобриха помежду си. Това заяви пред БНР политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан". Според него Делян Пеевски може да изнесе тази атака. По думите му е вероятно това да има връзка с вътрешните събития в ДПС. Очевидно става въпрос за пренареждане под повърхността, поясни той.
 

Политологът подчерта, че Румен Радев е най-рейтинговия играч в страната. Той посочи, че понякога е удобно да имаш противник, който през годините е бил демонинизран, визирайки враждата на държавния глава с Делян Пеевски. Когато се срещат такива противници - единият, от които няма какво повече да губи, а другият има много, защото има доста висок рейтинг, то тогава президентът е уязвимият, подчерта Симеонов.

 

Имаме ситуация, в която президентът Радев се изправя срещу силен противник, но е в по-удобна позиция от гледна точка на обществената популярност. Нещо повече - той е в удобна позиция от гледна точка на прословутата ниша за партия, за която всички говорят, добави политологът.


По думите му президентът е в стратегически силна позиция. Според него сглобката надценява влиянието и популярността си на моменти, включително през крайни жестове като тези на Делян Пеевски. Той уточни, че от другата страна стоят хора като Костадин Костадинов, които са крайно радикални за умерения български масов политически вкус. Създава се ниша за нещо по-центристко. В дългосрочен план Радев е на плюс, защото тази ниша я има, допълни Симеонов.

 

Политологът посочи, че сме ситуация, в която българите все по-малко гласуват, а властта има много ниско доверие. Той припомни, че София е била на косъм от това да има червен кмет. Според него сглобката се опитва да провокира Радев и да го удари, така че да изхаби рейтинга, който президентът е натрупал.

 

Първан Симеонов заяви, че не вижда логика президентска партия да се появи тази година. Ако продължава битката на тези два лагера, по-умереният в мнозинството си българин ще презре и двете крайности, каза още той.

 

Припомняме, че в последните дни депутатът от ДПС Делян Пеевски отправи остри критики към президента Румен Радев. Антикорупционният фонд поиска народния представител да бъде разпитан във връзка с твърденията си за корупция в президентството. Пеевски призова МВР и прокуратурата да извади сигналите срещу близките до президента Николай Копринков и Сотир Ушев. Председателят на ПГ на ДПС дори предизвика държавния глава на битка на политическяи терен.

 

Радев от своя страна дни наред не коментираше критиките по свой адрес. По-рано тази седмица той отговори на Пеевски като отправи призив да се извадят сигналите срещу депутатът, свързани с БТК, Булгартабак, КТБ, ББР, за язовири, магистрали, митници, НКЖИ, за "Дунарит", "Емко".

 

Главният секретар на МВР Живко Коцев потвърди, че в структурите на ведомството са постъпвали сигнали срещу президенството, без да уточнява точния им брой.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3998 |31.01.2024 WINBET се завръща в Пловдив с изцяло обновена игрална зала . 0| 4129 |31.01.2024 Логистиката на войната: Как САЩ се подготвя, ако Китай нахлуе в Тайван? . 0| 4094 |31.01.2024 Цинично: Съдът гледа случая с накълцаната с макетен нож Дебора в Деня на влюбените . 1| 4077 |31.01.2024 Американски изтребител F-16 се разби в морето край Южна Корея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads