Реклама / Ads
11| 4510 |14.01.2016 НОВИНИ

Първанов и АБВ шантажират кабинета заради Ирина Бокова

.
АБВ може да преосмисли подкрепата си за кабинета "Борисов 2", ако външно министерство не изпрати спешно писмо с номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.Това стана ясно на специална пресконференция на лидера на партията Георги Първанов и заместниците му.
 
По думите им само Бокова може да бъде избрана за поста, на който щяла да се справи най-добре от всички. Според тях българският еврокомисар Кристалина Георгиева няма да бъде избрана за поста.

"Всеки си тежи на мястото. Георгиева е много добър зам.-председател на ЕК", каза вицепремиерът Ивайло Калфин.

Никой от другите кандидати не може да се похвали с такива постижения, но по-важното е, че Ирина може има култура на общуване и да намери общ език във всяко отношение", допълни Първанов, като подчерта, че позицията на АБВ в нейна подкрепа е много силна и присъствието на всички ръководни членове на партията на пресконференцията го доказва.

Смятам за наложително не просто да се изпрати отговор на писмото от Общото събрание на ООН за кандидатура за поста генерален секретар от България, но и да се организира мащабна национална държавна кампания за подкрепа на Ирина Бокова, заяви председателят на ПП АБВ. Георги Първанов припомни, че точно преди 1 месец до българското правителство е изпратено писмо от Общото събрание на ООН с покана страната ни да посочи своята номинация за поста. „Някои държави от Източна Европа вече имат издигнати кандидати и от тук има най-много потенциални кандидатури, които никак не са за подценяване", отбеляза той.

Според Първанов, забавянето от страна на българското правителство може да повлия на крайния резултат на кампанията на Бокова.

Мандатът на досегашния генерален секретар на ООН Бан Ки-мун ще приключи в края на година. Поради това през януари започват кампаниите за избор на нов генерален секретар на Организацията. Общото събрание на ООН вече изпрати писмо до всички страни-членки с възможност за кандидатури за позицията, в което са изброени и изискванията, необходими за позицията. Конвенцията на ООН за ротация на регионален принцип позволява следващият генерален секретар да бъде от Източна Европа. По този повод американското издание „Дипломатик Куриер" определи генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова като най-силния източноевропейски кандидат за поста . То основава позицията си на оценката на споменаваните източноевропейски кандидати за поста, като взима предвиди множество критерии, сред които лидерски качества, управленчески способности, опит в международните отношения, опит в ООН, езикови способности, приемливост за петте постоянни членове за Съвета за сигурност на ООН и пол. Общата оценка на Ирина Бокова по тези критерии е 4,5, при максимална възможна 5.

Малко след като външният ни министър потвърди името на Бокова като кандидат от България, положителните оценки за кандидатурата заваляха от САЩ, Русия и други държави.

Самата Бокова бе категорична, че не би се борила за поста, ако няма подкрепата на българското правителство и държава, но в същото време призова управляващите да не бавят официалното обявяване на официалната кандидатура на страната, за да може да може да започне кампанията в чужбина, която ще бъде решаваща за крайния резултат . Тя беше одобрена като българска та кандидатура за генерален секретар на ООН от кабинета "Орешарски" на последното му заседание преди да подаде оставка през 2013 г одина. За да има страната ни официален кандидат обаче е необходимо да бъде заявено име в официалната процедура за избор на генерален секретар на ООН, която започна на 16 декември миналата година.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4861 |23.12.2015 Джамбазки: Ердоган назначи Главния мюфтия по времето на кабинета „Борисов 1” . 11| 5307 |21.12.2015 Т. Дончев: Стабилността на кабинета се отвоюва непрекъснато . 10| 5057 |18.12.2015 Миков: Странно е мълчанието на кабинета за съдебната власт . 4| 4766 |17.12.2015 Бизнесът шамароса кабинета "Борисов 2"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads