Реклама / Ads
36| 4832 |04.12.2014 НОВИНИ

Първанов: Путин не блъфира, вместо България Турция става енергиен лидер

.
Георги Първанов
Мнозина гледат на пакета от големи енергийни пакети като на мои и сигурно са доволни, че те са път да останат в историята, а те са най-доброто, които може да се случи на България, заяви по БТВ президентът (2002-2012) Георги Първанов.
 
Тези проекти носеха на България енергийно лидерство, а сега вече лидер ще е Турция, тя взема големият шлем, а Ердоган може да е доволен, коментира той. Оценката за България от пресконференцията на Путин и Ердоган е като за "ненадежден партньор", не мисля, че това е блъф, имитация или сплашване. Путин звучи сериозно и ангажиментът с Турция е такъв.

Остава надеждата, че можем да се върнем в мача, ако получим подкрепата на Брюксел, все пак каза Първанов. За няколко години пропиляхме доверието и е трудно изведнъж нещо да се случи. България е заобиколена, защото не даваме никакви гаранции, че проектът ще се случи; вече 4 правителства. Едни забавиха проектите, а други направо го спряха, като кабинетът Орешарски. Без Южен поток Белене вече няма смисъл, посочи Първанов.

Според него доверието почнало да се губи от времето на Станишев; после при Борисов един ден било едно, друг - друго, а накрая кабинетът Орешарски окончателно пропилял нещата, а служебните правителства добутвали процеса. Плевнелиев пък разбивал отворена врата с днешното си изказване. Нека европейското законодателство да не ни бъде алиби за бездейност, призова той.

България можеше да бъде активният фактор, тя да настоява пред Брюксел. Запушване на южния газов коридор означава подписването на договора с Турция, това е газът от Азербейджан, посочи Първанов.

Смешка е 2006 г. да се договаряме с Борисов какво ще стане през 2014 г., обори той думите на Алгафари. Подкрепата на АБВ може да бъде оттеглена само при тежки обстоятелства; пределна граница от натрупани откази на ГЕРБ, а такова нещо досега няма, поясни още лидерът на АБВ. И каза, че било удоволствие да се наблюдават дебатите между финансовия министър Горанов и социалния Калфин по политики.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6267 |04.12.2014 Денят Х - в който Президентът Путин отчете гравитацията . 24| 4205 |04.12.2014 Първанов: От спирането на Южен поток ще загубим 5000 нови работни места . 30| 5139 |03.12.2014 Гечев-Трайков: Путин или Обама спира "Южен поток"?! . 8| 4586 |03.12.2014 Даниел Митов учуден от начина, по който Путин обяви края на „Южен поток”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads