Реклама / Ads
14| 7049 |12.03.2014 НОВИНИ

Г. Първанов: Само Кисинджър се изказва по-ясно от Калфин

.
Георги Първанов
От правна и формална гледна точка постановка в Устава на БСП като "самоизключване" няма, а от морална няма как да не горчи и да не боли, защото съзнателните ми години минаха с БСП и то в трудното й време, заяви по НТВ президентът (2001-2011) Георги Първанов, настоящ лидер на АБВ.
 

Сега наистина важно е АБВ да постигне солиден резултат на тези избори, а и на следващите. Трябва да се разбере, че АБВ не е еднодневка, посочи Първанов. На парламентарни избори винаги може да се участва с коалиция, за да се отвори максимално спектърът.

По повод коментара на Росица Янакиева пред руски канал, че България губи от членството си в ЕС Първанов каза, че позицията на АБВ по тези въпроси е изразил най-добре Ивайло Калфин. Само Кисинджър се бил изказал по-ясно от Калфин. ЕС носи повече ползи на България, отсече Първанов. Ивайло Калфин е най-добрият български евродепутат и не може да има никакво двоучение и съмнение. Преди малко чух Росица Янакиева, каза той и посочи, че този въпрос никъде не бил присъствал. АБВ е една от проевропейски настроените формации; Свобода и Шулц лично ни поканиха на среща, напомни той.

Българският външен министър сякаш тича пред вятъра в някои свои позиции. Няма лошо, че отиде при нашите в Болград, исках даже и аз да го направя, но е по-добре, че това стана по официален път. Важни обаче били големите проекти. Прав е Йотингер да замрази проекта Южен поток, защото нашият енергиен министър буквално му предостави права да го направи. Друга тема за консенсус била съдбата на българите в Украйна.

Никога не съм симпатизирал на президента Янукович, но това не прави симпатиите ми към новото управление в Киев по-големи, то направи много грешки, но не е наша работа да вземаме страна, каза Първанов. От гл. т. на етническия състав, очевидно в Крим руското население доминира, но ние се обявихме за единния характер на украинската държава. В Европа етнически чиста държава не съществува, във всяка може да бъде подобен референдум. Не смея да мисля, че в България можем да тръгнем към такъв вариант, уговори той.

У нас полза от етническо напражение имат ДПС и националистическите формации, които взаимно си генерират напражение. БСП в голяма част от разговорите няма роля и това е големият проблем на Позитано. Ролята й е сведена до това на 5-тото колело. Очевидно, че има кръгове извън партийните централи, каза Първанов и посочи името на млад, успял мъж, собственик на медийни империи. Дали някой стои зад него, ще каже някой, който познава детайлите.

Спокойно говоря по телефона, защото просто нямам друг избор, каза Първанов. Моята поща не е разбивана, но сайтът на АБВ - да. Данните от нашето разследване сочат, че това е станало от ай пи адреси на МС, потвърди той и поиска отговор от представител на изпълнителната власт.

Не познавам движение "Протестна мрежа" и не мога да коментирам, не разполагам с аргументите и контрааргументите на едните и другите. Очаквам произнасяне по нашата тъжба от съда за т.нар. ми виждане с Борисов в Банкя, каквото не се е случвало, каза още Първанов.

 Колкото повече време минава, толкова повече се опресняват спомените на Ваньо Танов за Мишо Бирата, коментира още Първанов и каза, че той няма общо с този случай. Вече ми омръзна от активни мероприятия; не съм знаел какъв бизнес има споменатият бизнесмен, ивначе съм контактувал с него на едно мероприятие на бразилското посолство.

Няма как да бъда против референдум, против пряка демокрация, но съм за това въпросите на референдума да бъдат прецизирани, защото така както ги е хвърлил сегашният президент на НС, те не са прецизни. Аз съм за мажоритарен вот по германски модел, посочи още Първанов. Електронното гласуване трябва да стане, но сега още е рано, няма готовност. АБВ е за това да бъдат съкратени решително субсидиите на партиите - поне 5 пъти (2 лева на глас).

Листата на АБВ е ясна, Ивайло Калфин е водач, той е най-добрият, лицето, а аз ще бъда навсякъде в кампанията, за да го подкрепям. Нямам никакви амбиции, зарече се той. Ръководството на БСП може да се оправдае както си иска. Крайният резултат е, че ще мобилизираме много хора от център ляво. Залите ни са пълни. Хората очакваха монополът в българската политика да бъде разбит, заключи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 4927 |10.03.2014 Първанов: Излизам от политиката при слаб резултат на АБВ . 19| 5437 |07.03.2014 Първанов: Националният съвет на БСП не може да изключва . 5| 6458 |06.03.2014 Тити Папазов си тръгна от националния след мелето в Самоков . 27| 6089 |06.03.2014 Бойко Борисов оставал само с един гард

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads