Реклама / Ads
45| 6247 |03.06.2012 НОВИНИ

Първи сме по купуване на гласове, притеснена Кунева

.
На специална пресконференция Меглена Кунева представи визията си за провеждане на честни и прозрачни избори. Изборите трябва да са организирани така, че да сме сигурни, че нашият глас се чува, категорична бе тя.
 

Трябва да дадем всички гаранции за това, допълни Кунева. Отминалите избори, по нейна оценка и на международни организации, са с най-много фалшификации. Кунева изтъкна, че не можем да се сравним с никоя друга държава в света по мащаб на купуване на гласове.

Това е наш общ проблем. Отговорността за провеждането на прозрачни и честни избори, припомни тя, е на кабинета. Но ние не можем да стоим настрана, категорична е Кунева.

Според първия ни еврокомисар трябва да се оказва граждански натиск върху управляващите, за да разберат, че обществото иска честни избори. „България на гражданите" предлага да се изчистят от мъртви души избирателните списъци. От последните избори е станало ясно, че 1 милион и 200 хиляди са мъртвите души - факт, който Кунева определи за стряскащ.

Сдружението й, което съвсем скоро ще се трансформира в партия, е категорично "за" електронното гласуване.

Въвеждането му ще ни превърне в модерна държава и ще гарантира по-широко участие на гражданите в изборния процес. Ако има електронно гласуване, от сдружението са убедени, че много млади хора ще се включат във вота, а и подобно гласуване е по-удобно за хората с увреждания. Основание за въвеждането на електронния вот, според
"България на гражданите" са и резултатите от последното преброяване, когато 40% от българите предпочетоха да се преброят електронно.

Електронно гласуване има в Естония. Друга мярка срещу мъртвите, която предлагат от сдружението на Кунева, е да се заимства френския опит - година преди изборите служба ГРАО да изпрати писма до гражданите за т. нар. активна регистрация. От сдружението очакват, че поне 2 милиона души ще се включат.

Тези, които откажат, ще бъдат дописвани в деня на вота. Така в продължение на няколко вота ще се изчистят избирателните списъци.

Пълен абсурд е 1,2 милиона мъртви души да фигурират в избирателните списъци, категоричен бе и бившият просветен министър Даниел Вълчев. Той попита защо този проблем не се разрешава с годините и сам даде своето предположение: "Ако бъдат извадени тези мъртви души от избирателните списъци може да се окаже, че г-н Борисов и г-н Станишев не са първа политическа сила".

Сдружението се обявява и за професионална надпартийна ЦИК. Хората в нея да се назначават от държавния глава, предлагат от сдружение "България на гражданите". Крайно време е гласът на хората да се чува, а не да се купува, смята Меглена Кунева.

Президентът Росен Плевнелиев е основната надежда на "България на гражданите" за промени в изборното законодателство

Имаме надежда, че г-н Плевнелиев ще чуе тези предложения, смята бившият ни първи еврокомисар. По думите й всеки политик има нужда да бъде избран легитимно. Надежда, че президентът ще се вслуша в предложенията й дава и изказването на Росен Плевнелиев между първи и втори тур на президентската кампания, който е посочил, че припознава 95% от платформата на Меглена Кунева.

По повод идеята на ГЕРБ за ползване на СРС-та за предотвратяване на купуване на гласове, от сдружението искат те да се събират от прокуратурата, а не от МВР, още повече че на миналите избори шеф на предизборния щаб на ГЕРБ бе вътрешния министър Цветан Цветанов.

Като добър знак за промените в изборното законодателство от сдружението разтълкуваха волния полет на врабче, което не знайно как бе попаднало в залата за пресконференции на БТА.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5975 |01.06.2012 Първи юни - първи ден без тютюнев дим . 1| 6740 |14.04.2012 Стенли приключи първия етап на лечението си . 25| 6967 |10.04.2012 Б. Борисов: Правим първи копки трети път след тройната коалиция . 124| 9997 |08.02.2012 Б. Борисов: Като ида да бутна язовирите, който първи изписка, ще разберем на кого са

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads