Реклама / Ads
4| 4266 |11.03.2015 НОВИНИ

Първите рокади в правителството на дневен ред в НС

.
Целият процес бе предизвикан от оставката на Веселин Вучков, който не иска повече да бъде вътрешен министър Източник: Булфото
Днес рокадите в кабинета на Бойко Борисов ще бъдат гласувани в парламента. Вицепремиерът Румяна Бъчварова сяда на стола на Веселин Вучков като министър на вътрешните работи. За да бъде гласувана оставката на Вучков и да бъде избрана Румяна Бъчварова е необходимо обикновено мнозинство, т.е. - повече от половината гласували.
 
БСП и ДПС обявиха, че като опозиция ще гласуват "против", а ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт (общо 126 депутати) ще подкрепят смените в правителството. Бъчварова вече обяви, че вероятно ще запази екипа на предшественика си Вучков, като заяви, че ще продължи неговата линия на реформи. В нейните правомощия е да предложи на правителството и кандидатура за нов главен секретар на МВР, който ще бъде назначен с указ на президента.

Все още не е ясно как ще бъдат преразпределени ресорите между вицепремиерите Бъчварова и Меглена Кунева, която досега отговаряше за европейските политики и институционалните въпроси и следеше работата на министрите на външните работи, на правосъдието, на отбраната и на вътрешните работи. Този въпрос се очаква да бъде разрешен днес на правителственото заседание.

До смените в правителството се стигна, след като на 4 март вътрешният министър Веселин Вучков изненадващо подаде оставка на заседанието на Министерския съвет, а премиерът Борисов му я прие, ядосан, че това се случва в деня на две важни визити - на директора на ФБР Джеймс Коми и на президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Вучков първоначално мотивира решението си да напусне поста в МВР с юридически казус, възникнал покрай новите законови изисквания за назначаване на главния секретар на МВР и на председателите на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО). Дни по-късно призна, че двете причини за оставка му са съпротивата на премиера Бойко Борисов срещу намерението му да инициира процедура за смяната на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефовете на ДАНС и ДАТО Владимир Писанчев и Цветан Китов.

Вучков няма да се върне и в парламента, каквато възможност му дава конституцията, а ще се отдаде на преподавателска дейност.

Ден по-късно Борисов дойде в парламента и обяви пред депутатите, че предлага за вътрешен министър вицепремиера по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Поиска и публично оставките на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4513 |10.03.2015 Миков: Правителството да се стегне и да помогне на бедстващите . 36| 4384 |06.03.2015 Правителството „Борисов- 2” с ново скандално решение в ущърб на българските граждани . 0| 4853 |27.02.2015 Правителството назначи нов шеф на Архивите . 109| 7987 |21.02.2015 Рокади!!! Бойко- президент, Фандъкова- премиер, Павлова - кмет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads