Реклама / Ads
2| 4500 |01.09.2023 НОВИНИ

Първо заседание след ваканцията на депутатите

.
Депутатите се събират на първо заседание след лятната ваканция. Есенната сесия на Народното събрание ще започне в ремонтираната сграда на бившия Партиен дом.
 

Точно в 9 часа ще бъде ударен първият звънец на есенната сесия на 49-ото Народно събрание. В сградата на бившия Партиен дом на БКП ще прозвучат химнът на България и химнът на Европейския съюз. Депутатите ще останат в сградата поне в следващите три години, докато в сградата на Народното събрание тече основен ремонт. 

 

Основни приоритети на депутатите за тази парламентарна сесия ще са приемането на нов бюджет, промени в Изборния кодекс заради предстоящите на 29 октомври избори, както и промените в конституцията. Реформата в спецслужбите също ще е основна задача за мнозинството в парламента. Става дума за промени в закона, свързани с началниците на пет служби, които предвиждат президентът вече да няма крайната дума при тяхното назначаване. В това число влиза и главният секретар на Министерството на вътрешните работи. 

 

Припомняме, че именно тази позиция създаде поредно напрежение между президента и управляващите. От Министерския съвет поискаха оставката на Петър Тодоров и вътрешният министър внесе в Президентството мотиви с искане държавния глава да издаде указ, с който Тодоров да напусне поста си. Той бе определен като некомпетентен и бе посочен като виновен за смъртта на шестима полицаи. Румен Радев обаче определи мотивите като политически и отказа да освободи главсека на МВР. В крайна сметка Тодоров подаде оставка сам.

 

Новата сесия на парламента ще започне със стария си председател Никола Минчев. Ако така наречената “сглобка” оцелее и се стигне до прословутата ротация, на негово място в началото на следващата година би трябвало да застане Росен Желязков от ГЕРБ. 

Първият ден на Народното събрание няма да започне само с очертаване на политически приоритети и с парламентарен контрол. В пленарната зала ще бъде и премиерата акад. Николай Денков, той е на блиц контрол. Може би ще има други важни новини – като лидерска среща.

 

За преместването на депутатите в сградата на бившия Партиен дом се заговори преди около месец. Милиони бяха похарчени, за да бъде ремонтирана сградата на бившия партиен дом. По-конкретно - 23 млн. лева без ДДС. Депутатите обаче заседаваха там за съвсем кратко - около половин година, след като на фона на недоволство тогавашният председател на НС Ива Митева разпореди преместване и народните представители се върнаха в сградата с надпис “Съединението прави силата”. 

 

Депутатите заседаваха в тази сграда за съвсем кратко през 2020 г., когато избухнаха яростните протести срещу правителството на Бойко Борисов. Официално причина за това бе осъвременяването на сградата. Неофициално обаче се говореше, че решението е взето заради трудността бившият партиен дом да бъде обграден от тогавашните протестиращи. Народното събрание на бул. “Цар Освободител” лесно можеше да бъде блокирано от демонстрантите. 

 

На фона на протестния гняв срещу ГЕРБ и Бойко Борисов, упорито се критикуваше и липсата на контакт между медиите и лидера на партията и тогавашен премиер. В сградата на партийния дом представителите на медиите бяха натикани в мазето и проблемът с притеснените от микрофони депутати беше решен. Сега депутатите уверяват, че ситуацията ще е различна и журналистите все пак ще имат достъп до народните представители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4263 |31.08.2023 Близо 20 деца - в болница със съмнения за натравяне след лагер в Банско . 1| 4196 |31.08.2023 Окръжната прокуратура в Русе разследва смъртта на 11-годишното момче, ударено от мълния . 0| 4202 |31.08.2023 COVID-19: 67 новозаразени за последното денонощие . 0| 4180 |31.08.2023 Последният ден на август ни предлага предимно слънчево време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads