Реклама / Ads
7| 3803 |10.03.2017 НОВИНИ

Паси: Бялата книга на ЕС не звучи актуално

.
Соломон Паси
Бившият министър на външните работи и председател на Атлантическия клуб Соломон Паси коментира, че публикуваната наскоро Бяла книга за бъдещето на Европейския съюз не звучи актуално.
 
Ако този документ беше публикуван преди две години - през 2015-а година, когато той беше замислен, тогава може би бихме могли да кажем, че той е в някаква степен, донякъде напредничав. Обаче днес - през 2017-а година, този документ, не че не казва верни неща - всичко, които вътре е казано е вярно, но то не е много актуално.
Това, което Бялата книга не ни казва, е много по-важно от това, което ни казва, отбеляза Соломон Паси пред БНР, като изтъкна, че в нея липсва основният днешен проблем - миграционният натиск към Стария континент:

Тя не ни очертава основният проблем, с който трябва да се справи Европа, а тя просто ни казва как Европа да бъде по-красива. Основният непосредствен проблем това е миграционната криза. Този документ не дава решение за миграционната криза, нещо повече, този документ не извежда миграционната криза като основен проблем на Европейския съюз.

Настина ние се занимаваме с несъщественото, в момента в който същественото чука на вратата на вратата с огромна скорост и с всичка сила, каза още Паси, като очерта още един проблем:

Вторият, но той не е толкова непосредствен проблем, който също не получава решение в тази Бяла книга, това е възвръщането на здравината на трансатлантическата връзка.
Досега американците се грижеха за трансатлантическата връзка много повече отколкото нас, но време е Европа да вземе своите съдби в своите ръце, отбеляза паси.
Дискусията за т.нар. "план за Европа на няколко скорости" е непонятна, смята Соломон Паси. Той отбеляза, че и досега ЕС е имал различни скорости, както и НАТО. Интересът на България не е да спре съществуващото, каза Паси, но беше категоричен, че България трябва да стане член на всички европейски структури, сред които и Шенген, и еврозоната, и Европейската космическа агенция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8283 |06.03.2017 Соломон Паси: Трябва да се кастрирам за еврокомисар . 2| 3752 |09.01.2017 Паси: Аз и Гергана няма да участваме в служебен кабинет . 0| 3707 |03.01.2017 Бялата смърт покоси мъж от Пловдивско . 5| 4720 |18.12.2016 Паси: Мигрантите ще бъдат повече от населението в Африка през 2021 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads