Реклама / Ads
7| 5549 |19.06.2014 НОВИНИ

Педя лед от градушка в Софийско

.
Страшна градушка и смерч връхлетяха в сряда селата Чавдар и Мирково в Софийска област. За минути натрупаните ледени топчета станаха повече от педя, а вятърът отнесе покриви на къщи, разказват очевидци.
 

 

“Изтръгнати са покриви на къщи, изкоренени са вековни дървета”, разказа пред “24 часа” соцдепутатката Корнелия Нинова. Тя е била в Чавдар в 6 ч вчера, след като посреднощ я събудили с тревожната новина.


“Звъннаха ми както кметовете на Чавдар и съседното с. Антоново, така и хора, с които съм се срещала там и сме си разменяли телефоните”, каза Нинова. Обадила  се дори баба, която плачела, че няма застраховка на къщата си.


Първо ги е върхлетял смерч, а след това и градушка, което е необичайно за това място, разказа Нинова. Селото било без ток и телефони, унищожена е земеделската реколта.

 

“Хубаво е, че няма пострадали хора, защото беше ад. Аз съм възрастен човек и такова нещо не съм виждал”, каза кметът на Чавдар Пенчо Геров.


Нинова е съдействала за настаняването в болница на един пострадал от срутването на покрива си мъж. По линия на социалното министерство е стартирана процедура за отпускане на социални помощи. Към момента щетите се оценяват на 2,5 млн. лв., каза кметът.

 

Освен в Чавдар е обявено бедствено положение и в Мирково, и частично в Златица.

Бурята в сряда вечерта разсипа и плажовете по Южното Черноморие. Някои къмпинги са необитаеми заради наводнени бунгала, част от пясъчните ивици са залети от придошли реки, а достъпът до тях бе затруднен заради пропаднал асфалт.

 

Най-тежък бе пороят в Димитровград, където пожарникари цяла нощ са отводнявали къщи и дворове. Над 30 л/кв. м се изсипаха в областта, съобщиха от местната хидрометеорологична станция.


За трети път в последните дни селата в община Сатовча бяха залети от проливните дъждове. Водният ад застигна с. Ваклиново, където селското дере преля, а улиците се превърнаха в реки. Има и свлачища. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5868 |31.05.2014 ЧЕЗ предупреждава за временни смущения в електрозахранването по искане на ЕСО в Софийско . 0| 5036 |21.05.2014 ЧЕЗ предупреждава: Временни прекъсвания на електрозахранването по искане на ЕСО в общините Мирково и Златица, Софийско . 18| 6579 |14.03.2014 Загиналият полицай е от софийското звено за борба с тероризма . 1| 5260 |09.01.2014 Софийско и Смолянско пред грипна епидемия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads