Реклама / Ads
27| 5173 |04.03.2014 НОВИНИ

ПЕС: Отмяната на Закона за езиковата политика засилва конфронтацията в Украйна

.
Ситуацията в Украйна е изключително тревожна. Прекалено много човешки животи бяха погубени. Не само суверенитетът и териториалната цялост на Украйна са застрашени, но продължаването на конфронтацията може да постави живота на милиони хора в риск. Украинските граждани са 46 милиона и те имат правото да живеят в мир. Те принадлежат към различни етноси и религии – руснаци и украинци, евреи, българи и много други. И всички те заслужават еднаква защита”, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.
 

 

„Новото правителство в Киев трябва да бъде много по-приобщаващо", продължи Станишев.  Ние осъждаме отмяната на  Закона за езиковата политика, които изпращат погрешен сигнал към гражданите на Украйна и добавят нови опасения от разделение и насърчаване на конфронтацията и противопоставянето. Правата на всички малцинства трябва да се спазват и да бъдат уважавани. "

 

ПЕС призовава ЕС да използва целия дипломатически инструментариум, необходим, за да се избегне гражданска война на неговата източна граница. Ние сме загрижени и настояваме да не бъдат давани повече невинни жертви и да не страдат повече хора, поради нарастващо напрежение; призоваваме за успокояване на обстановката, сдържаност и взаимно уважение. ПЕС настоява за видим резултат от ролята на наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и по отношение постигането на диалог, при който всички страни се стремят да намерят балансирани решения.

 

Призоваваме всички засегнати страни да покажат пълно зачитане на международните споразумения, включително Хартата на ООН, двустранното военно споразумение за военните бази от 1997, Меморандумът от Будапеща (1994) и Хелзинкския заключителен акт.

 

Правителството в Киев трябва да направи всичко възможно, за да бъде по – приобщаващо, като диалогът с източните и южните събеседници трябва да бъде приоритет. Призоваваме за намирането на балансирано решение, зачитащо териториалната цялост и интегритет на Украйна.

 

Всички опасения, които има Русия по отношение на ситуацията със сигурността и правата на човека в Украйна, могат да бъдат решени чрез преговори или международен мониторинг. ЕС трябва да осигури незабавна финансова и техническа помощ на правителството на Украйна, тъй като това ще допринесе за стабилизирането на региона.

 

ПЕС ще предприеме всички необходими мерки, за да подпомогне установяването на диалог между всички заинтересовани страни в Украйна. Делегация на ПЕС посети Украйна на 10 и 11 февруари и сме готови да бъде проведена нова визита, за да се предостави помощ, която ще допринесе за успокояване на ситуацията. Трябва да бъдат положени всички необходими усилия, за да бъдат защитени отношенията ЕС- Украйна и ЕС- Русия.

 

Напрежението в Украйна ескалира  през почивните дни, с навлизането на руски войски на територията на Кримския полуостров в близост до западните граници с Русия. Вчера Партията на европейските социалисти (ПЕС) настоя за незабавна деескалация на напрежението и призовава за успокояване на всички страни, завърши Станишев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5517 |25.02.2014 София недоволна от Киев заради Закона за езиковата политика . 13| 5106 |25.02.2014 БСП готвели промени в закона за референдумите . 20| 8670 |16.02.2014 Адвокатът на Мюфтийството: Оттегляме предложенията си за поправка на закона . 8| 5623 |06.02.2014 18% от джипитата ни извън закона от юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads