Реклама / Ads
25| 10680 |07.08.2012 НОВИНИ

От петък - само на фарове!

.
Вече ще караме само на фарове. От петък всички шофьори ще бъдат длъжни да карат с включени светлини и през деня. Тогава влизат в сила приетите преди дни от депутатите промени в Закона за движение по пътищата, които са публикувани в днешния брой на „Държавен вестник”.
 
С тях се въвежда изискването автомобилите да се движат с включени светлини във всяка част на денонощието, при това целогодишно, а не както досега само през зимата.

В първите няколко седмици катаджиите само ще отправят устна забележка и ще напомнят на нарушителите, че ще следват санкции. Така благодарение на гратисния срок шофьорите ще се разминават с акта или фиша за 20 лв. до края на август. На светлини карат в повечето страни от ЕС, при тва от години, припомнят запознати.

От петък влизат в сила и гласуваните от парламента солени санкции за любителите на високи скорости. Те обаче ще бъдат наказвани от първия ден. Неспирането на зебра и преминаването на червено ще се наказват вече с двойно по-голяма глоба от 100 лв. Скача и санкцията за пияните и неправоспособните водачи, които ще бъдат превъзпитавани с глоби от 500 до 1000 лв. Ще им се отнемат и книжките поне за 6 месеца, а не както сега само за един. При второ нарушение – книжката заминава за 1 г. Въвежда се и възможността КАТ да спира колите им от движение за период до 1 месец. Същото наказание чака и собствениците на автомобили, които са дали ключовете на почерпен шофьор, или такъв, който не разполага със свидетелство за управление. Който откаже проба с дрегер, ще плаща глоба от 2 бона и ще се прощава с книжката си за 2 г. Шофьорите, спрели на инвалидно място, пък ще се бъркат 200 лв.

От петък скачат драстично и глобите за пешеходците. Глобите за тях ще са вече от 20 лв. и 50 лв., като най-строго ще се наказва прескачането на мантинели, пресичането на червено и неспазването на командите на регулировчика.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5875 |29.07.2012 Автобус с румънци се самозапали и изгоря . 86| 7597 |27.07.2012 НЦИОМ: От всички премиери само Бойко е с повече одобрение от неодобрение . 24| 8159 |24.07.2012 Експерти: Соченият от МВР атентатор само отклонявал вниманието . 1| 5502 |24.07.2012 252 пожара са погасени само за денонощие, огънят край Черноморец е потушен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads