Реклама / Ads
31| 6140 |07.12.2014 НОВИНИ

Петър Москов: Спешни медици няма да влизат в ромските махали

.
Москов защитава медиците от юмруците на ромите
Екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците. Това обяви здравният министър Петър Москов. Той посочи статистически данни, според които от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки, 174 са станали в такива квартали.
 
"Не разделям престъпността на етноси, но очевидно тук има проблем, който трябва да се реши", каза Москов пред bTV. Той призова лидерите на ромските общности, "които търсят правата си и през политици и медии", да поемат ангажимента да гарантират безопасността на екипите на спешната помощ.

"Нямам задължението да осигурявам правото на някой да бие лекари", отсече Москов в отговор на критиките, че трябва да осигури равен достъп до медицинска помощ на всички в страната.

Д-р Ирина Маринова е най-пресният случай на посегателство над медик. Тя бе нападната от роми във Врачеш. Инцидентът стана преди около седмица. „Никога няма да отида на сигнал в ромската махала във Врачеш”, категорична бе жената.

"Отидохме по сигнал за бременна в пети месец, която има болки. Посрещнаха ни две момчета, които бяха със скутерче. Казаха ни накъде вървим и те подкараха зад нас. Шофьорът спря, за да минем през дупка. Чу се страшен удар. Оказа се, че двете момчета са се ударили в линейката. Когато слязох да го видя, едното момче се държеше за главата. Попита ме така ли се кара. Другото момче обаче беше станало агресивно, а ние отивахме при жена му. Оказва се, че агресивното момче първо е посегнало на шофьора. Попитах го дали има книжка и дали спазва дистанция и той ме удари”, разказа през сълзи д-р Маринова.

След като стана ясно, че снощи е бил бит медик, министър Москов написа във Фейсбук: От утре, навсякъде където е имало такива инциденти, екипи на СП ще влизат само след постигнато споразумение с местните "лидери на мнение" на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация или с екипи на полицията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4117 |05.12.2014 Подготвят спешни промени в закона за тютюна . 3| 4230 |05.12.2014 Москов: Ще търсим подкрепа за парламентарна комисия „Кой” . 3| 4170 |04.12.2014 Москов: Общностите да гарантират сигурността на екипите на Спешна помощ . 29| 6156 |30.11.2014 Москов: Ако няма реформи , следва Путин или Уго Чавес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads