Реклама / Ads
6| 6744 |21.02.2018 НОВИНИ

Д-р Д. Петров за Фрог: И парламентът не може да пипне Плочев, ако той няма нарушения

.
д-р Димитър Петров Източник: БГНЕС
Петър Москов и други „специалисти” говорят по телевизията, че здравният министър Кирил Ананиев и председателят на Надзорния съвет Жени Начева могат да се месят в работата на управителя на Касата. Това по закон не могат да правят, категоричен бе пред Фрог нюз бившият подуправител на Касата д-р Димитър Петров.
 

Надзорният съвет се състои от четирима представители на държавата, двама на работодателите, двама на синдикатите и един на пациентските организации. Той надзирава дейността на управителя на Касата, но го прави като колективен орган и по съответния ред. Приема бюджет, отчети, разпределение на средства, но го прави колективно. Това не означава, че председателят на Надзора може да се разпорежда, да отменя разпореждания на управителя, да променя еднолично параметри по бюджета на болниците.

 

Членовете на Надзора също не могат да се бъркат в работата на управителя на НЗОК. Иначе излиза, че има управител и над него стоят 9 човека, които си правят каквото  искат. Това, което обясних, с пълна сила се отнася и до здравния министър.

 

ГЕРБ отложиха решението си за Плочев, тъй като не са изпълнили законовите текстове за махане. Професорът трябва системно да е нарушавал принципите на здравното осигуряване и неизпълнение на решенията на Надзорния съвет и то редовно. Всичко това трябва да го констатира самият Надзор и да го изпрати в парламента като становище. Няма презумпция да се събере парламентът и да  гласува ей така оставката му.

 

Най-вероятно Плочев ще си подаде оставката, ако премиерът му я поиска, но предполагам, че и други хора ще си заминат с него. Жени Начева е подвеждала членовете на Надзора. Например заблуждавала го е по отношение на болничните бюджети и техните промени.

 

Проблемът с плащанията към чужди фондове го беше поставял още д-р Глинка Комитов (бел. р. бивш управител на НЗОК ) и той бе гледан през юни, миналата година от Надзорния съвет. Тогава Кирил Ананиев каза, че ще се обсъжда при бюджета за следващата година, но нищо не е направил, както и Жени Начева.       

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 19054 |20.02.2018 Елена Йончева пред Фрог: Защо ДАНС и Гл. прокуратура крият доклада за границата с Турция? . 1| 5514 |18.02.2018 Боян Петров: Загиналата в Пирин имаше достатъчно опит . 8| 8298 |14.02.2018 Само във Фрог: 42-годишен заплаши, че ще убие Слави Трифонов, полицията го арестува . 5| 5086 |14.02.2018 Адвокатът на Г. Христов за Фрог: Глобата от 1000 лв. от спецсъда е дисциплиниращо мероприятие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads