Реклама / Ads
3| 2705 |07.05.2024 НОВИНИ

Писма от оня свят и служба до смъртта. Доброволец от Славянск 10 години събира тела на загинали войници

.
Олексий Юков - украинският Харон
„Скъпа, тук е захвърлен като месо, по-добре е да си намериш друг човек . “ - Останалото не се чете, а листът не е добре запазен - Олексий Юков се опитва да прочете още няколко думи, но напразно. Сгъва това листче, слага го до други неща - малка икона на Богородица и червен "военен билет" с двуглав орел на корицата. Всичко това е намерено сред вещите на загиналия руски войник.
 

- Значи той никога не е изпращал това писмо? - питам Юков.

 

- Не го e изпратил. Всичко се случld, както той предсказа - отговаря той.

 

Доброволческият отряд на Алексей Юков "Плацдарм" се състои от дузина души, които дълги години издирват загинали във войните. Най-напред Юков е член на доброволческата група на Ярослав Жилкин "Черно лале" , която спасява много жертви от ада на Иловайск. А от февруари 2022 г. Platzdarm работи самостоятелно.


Оттогава групата на Юков вече е прибрала повече от 1500 тела от фронтовата линия. Загиналите са и украинци, и руснаци.


„Прибираме всички мъртви “ , казва той, „ защото за мен това е не само тялото, но и душата на човек . “

 

.

Той спокойно отваря чантата, поставя останките от крака и ръце, кости, търси всичко, което би позволило идентифицирането на човек. На ръцете си има големи черни гумени ръкавици. И никакво презрение на лицето му, само спокойствието на човек, който методично върши работа, която познава отдавна.


Няколко дни по-рано доброволците от групата "Плацдарм" достигнаха бойни позиции в района на село Клищиевка близо до Бахмут. Рискувайки живота си, те извадиха останките на пет тела. Както стана ясно сега, четирима от тях са войници от руската армия. Сега тези тела се изследват, описват, след което се предават в моргата, а данните в Министерството на отбраната за обмен.


Обикновено телата на загиналите се прибират от самите военни, които са на фронта. Но това невинаги е възможно - поради постоянните обстрели и невъзможността да се стигне до мястото, където е загинал човек.


Генералният щаб има Централно управление за гражданско-военно сътрудничество. Този отдел има отдел за търсене, който се състои от няколко групи. Те правят същото като Юков, но в цялата страна, не само в Донецка област като "Плацдарм".


За съжаление, намирането на мъртвите ще отнеме много време. Само за две години пълномащабна война, по официални данни от украинска страна, са загинали 31 000 украински войници и 180 000 руснаци.


През ноември 2023 г. историкът Ярослав Тинченко и координаторът на проекта „Книга на паметта на загиналите за Украйна“ Херман Шаповаленко публикуваха изследване, в което данните за загиналите украински войници са изчислени от открити източници.


„От 28 февруари 2022 г. до 12 октомври 2023 г. са издадени 454 указа за посмъртно награждаване на 14 402 войници, служители на реда и работници. Това е броят на законно признатите от украинската държава загинали на този етап от руско-украинската война. война.


По това време Министерството на отбраната и представителят на президента на Украйна за осигуряване на правата на защитниците на Украйна Олена Вербицка вече обявиха, че други 15 000 се смятат за изчезнали.

 

Опитът от нашата работа по въпроса за изчезналите лица за периода 2014-2015 г. показва, че за съжаление по-голямата част от тях са мъртви“, пишат историците през ноември 2023 г.


През годините на работата си Юков изследва стотици тела. Изучавайки личните вещи на починалия, можете да научите и разберете много за него.

 


.

В паспорта на един от загиналите руснаци има листче. Пише: „Бог да те благослови, синко“. И иконата е наблизо.


Писмото на друг починал - един от "вагнерите", на който има цитат от Киплинг: "Ще бъде славно желание". Този войник знаеше ли пълния цитат? „Това ще бъде славен лов, макар че за мнозина ще е последен“, – това са думите на вълка Акела.


Друг символичен детайл е ръчен часовник, който Юков понякога намира върху останките от тела. Стрелката продължава да се движи. Човекът вече е мъртъв.


Юков издирва загиналите повече от 20 години. Веднъж, когато бил още юноша, роднините му го взели на една от експедициите за издирване на загиналите през Втората световна война. Тогава той приел присърце важността на тази мисия.


По професия е спортист, майстор на спорта по тайландски бокс. Той организира клуб в родния си Славянск, а по-късно става ръководител на местната спортна федерация. Цялата му доброволческа група е от Донецк.


Той започна да изнася първите жертви на руско-украинската война от покрайнините на Славянск още през май 2014 г. По това време неговият град беше епицентърът на боевете между въоръжените сили на Украйна и терористите на Игор Гиркин, които завзеха властта в него.

По това време Юков успя не само да изнесе тела, но и да организира обмен. Някои от сепаратистите го познаваха като местен. Но не всички. Търсенето на мъртвите от Юков едва не му коства живота.


През септември 2022 г., докато издирва телата на загиналите в новоосвободената Харковска област, Юков е тежко ранен след взривяване на мина. Групата е работила в една от горите. Алексий върви бавно и успява да отскочи назад, когато чува характерен звук - сензорът на "монаха", противопехотна мина MON-50 , щрака . Това го спасява - след скока Юков се оказва малко по-далече от епицентъра на взрива. Краката и лицето му са разсечени от отломки, които летяха на 40 метра.


Приятели бързо му оказват първа помощ и го евакуират в болницата. Раните по краката му не са критични, но той остава без око - сега е с протеза.


Украинският Харон има наистина мистично преживяване няколко пъти. Понякога тялото се търси дълго време, но тогава Юков вижда мъртвия в съня си.


"Чувстваш, че някой ти говори насън, а след това намираш тяло. Душите на мъртвите ни се доверяват", сигурен е той .


И украинци, и руснаци се обръщат към него с молби да намери тялото.


„Мъртвите са на моя страна, аз винаги ще бъда за тях “ , казва той, „ Никой не може да се застъпи за тях . “

 

Владислав Головин, за UP
Превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3022 |07.05.2024 Bloomberg: Руснаците се учат да живеят с войната, която Путин отприщи в Украйна . 2| 2421 |07.05.2024 Тръмп за възможността да влезе в затвора: "Ще направя тази жертва" . 2| 2473 |07.05.2024 В Украйна е разкрита мрежа от агенти на руската ФСБ, които са подготвяли убийството на Зеленски . 4| 56016 |07.05.2024 Лъчезар Богданов: Или българските производители ще свалят цените, или ще започнат да губят конкурентоспособност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads