Реклама / Ads
3| 5242 |27.01.2015 НОВИНИ

Писмо от Елизабет II спъна делото за радикален ислям в Пазарджик

.
Aрхив
Пловдивският апелативен съд не даде ход на делото за разпространение на радикален ислям, тъй като адвокатите на обвиняемите поискаха нови доказателства.
 
На закрито заседание съдът ще обсъди с прокурора кои от тях да бъдат допуснати.
Сред исканите нови доказателства адвокат Ина Лулчева посочи съболезнователното писмото на кралица Елизабет Втора по повод смъртта на краля на Саудитска Арабия Абдула. Сред основните обвинения, по които бяха осъдени имамите, е „организация, създадена и подкрепяна финансово от фондации от Саудитска Арабия". Скорошната смърт на саудитския владетел, посочи Лулчева, бе почетена от всички държавни глави. Той бе наречен пазител на мира и това поставя под съмнение смисъла на обвиненията, каза тя.

Освен британската кралица адвокатите на обвиняемите приведоха като доказателства за невинността им редица текстове от Библията, предимно от Стария завет, в които жената е също толкова неравнопоставена, а божественият закон е по-висш от човешкия - нещо, което бе дефинирано от пазарджишкия съд по-рано като антидемократична пропаганда в обвинението.

Адвокатите поискаха и разпит на редица лица, сред които университетски преподаватели и управата на фондация „Аллах ал Ислами", с които по данни на обвинението обвиняемите са се срещали. На тях ще им бъдат зададени редица въпроси, сред които финансиране на дейността на имамите.

Още един аргумент изложиха защитниците. Твърдят че преводачът Шуми е с недостатъчно компетентност, бакалавър е по арабистика в СУ и не е превеждал правилно книгите, намерени в имамите. Те настояват за теологична експертиза.

Росица Пенкова, адвокат на Ахмед Муса Ахмед, който единствен по това дело получи ефективна присъда, а в момента е в ареста заради делото срещу джихадистите от Пазарджик, каза, че Ахмед има завършен курс за проповядване.

Очаква се до седмица съдът да се произнесе за датата на делото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5258 |26.01.2015 Туk и сега: Изгората на Лукарски пише писмо до медиите . 0| 3912 |23.12.2014 СГС: Защо има второ писмо на съдии, като още не са изтекли сроковете на препоръките . 1| 4015 |10.12.2014 Ръководството на СГС не възнамерява да се оттегли, казва го в писмо . 17| 4081 |02.12.2014 Стойнев: Президентът знаел ли е за писмото на Щонов до Москва?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads