Реклама / Ads
9| 4810 |25.06.2020 НОВИНИ

Пламен Бобоков остава на свобода, Захариева разпитвана за среща с него

.
Пламен Бобоков и адвокат Ина Лулчева Източник: БГНЕС
Апелативният специализиран съд отказа да задържи под стража бизнесмена Пламен Бобоков. Той остава на свобода срещу паричната гаранция от 1 милион лева по разследването за внос и депониране на опасни отпадъци. Прокуратурата представи разпит на външния министър Екатерина Захариева в опит да убеди Апелативния специализиран съд да задържи под стража бизнесмена.
 

Прокуратурата искаше арест за Бобоков заради внесената със закъснение парична гаранция. Както първоинстанционният съд, така и този реши, че забавянето е било по обективни причини, съобщава БНР.

 

Спецобвинението, което от петък разпространява доказателства по дело за търговия с влияние заради чатове, открити в телефона и таблета на Пламен Бобоков между него и президентския секретар Пламен Узунов, се опита да мотивира съда да задържи бизнесмена с аргумента, че им влиятелни контакти у нас и бизнес в страни извън ЕС.

Като ново доказателство беше представен  разпит на външния министър Екатерина Захариева по повод нейна среща с Бобоков, проведена по негово настояване заради мисиите ни в Нигерия и Алжир.

 

Първият ни дипломат  е била разпитана вчера по делото за търговия с влияние, по което показания даваха президентският секретар  Пламен Узунов и самият Бобоков.

Пред разследващите Захариева е заявила, че шефът на "Приста ойл" е поискал среща с нея, за да й предложи подходящи кандидати за посланици в Алжир и Нигерия.

 

Наблюдаващият прокурор Генка Брезашка цитира външния министър, че останала с впечатление, че "президентската институция се опитала да се меси в избора на дипломати по" един много елегантен начин".

 

Според прокурор Петър Белчев заради  влиятелните контакти, които има, извън ареста Пламен Бобоков може да попречи на разследването за внос и депониране на опасни отпадъци, заради което се искаше и постоянното му задържане.

В тази връзка бяха посочени и разпространените доказателства по дело за търговия с влияние - чатове, открити в телефона и таблета на Пламен Бобоков между него и президентския секретар Пламен Узунов.

Според апелативните спецсъдии обаче чатовете Бобоков - Узунов от делото за търговия с влияние не са относими към разследването за опасния боклук и мярката за неоклонение на бизнесмена по него.

 

„Всичко, което виждам в последните няколко дни, е една груба манипулация, която цели моето дискредитиране, дискредитирането на Пламен Узунов и дискредитирането на президента Радев. Това е толкова грозно, толкова долно. Моля, не позволявайте да бъдете част от това“, заяви пред медиите Пламен Бобоков.

 

„Всичко е извадено от контекст. Не съм аз целта, целта е президентът. Вие какво, не знаете ли какво искат да направят? Чак сега разбрах каква била целта на цялото шоу“, коментира още по повод обвиненията си бизнесмена. 

 

С днешното си решение Специализираният апелативен съд отхвърли искането на прокуратурата за постоянен арест на Бобоков и  потвърди паричната му гаранция от един милион лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4912 |25.06.2020 Пламен Бобоков: Целта на атаката е президентът . 25| 22565 |25.06.2020 БОЕЦ осъди СГП и Гешев. Не предоставали информация за споразуменията му с бандити . 44| 6168 |24.06.2020 Борисов в тон с прокуратурата атакува президентството заради Пламен Узунов . 6| 5280 |24.06.2020 Нова порция чатове на Пламен Бобоков пусна прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads