Реклама / Ads
21| 4097 |23.02.2021 НОВИНИ

Пламен Данаилов пред Фрог: Икономиката ни губи около 1 млрд. лв. на месец заради несправяне с COVID-19

.
Пламен Данаилов
Престижни чуждестранни агенции изчисляват, че всяка седмица, през която в България не се справим със здравния проблем COVID-19, икономиката ни губи около 200 млн. лева. Тази загуба за икономиката е в размер на приблизително 1 млрд. лева на месец и води постоянно увеличаване на безработицата. Това каза пред Фрог нюз икономическият експерт Пламен Данаилов. Ето какво още разкри той пред екипа ни:
 

- Г-н Данаилов, премиерът Бойко Борисов се похвали с поредния кредитен рейтинг. Какво означава тази оценка, преведена на езика на икономистите?

 

Важният въпрос е за какво ни е този кредитен рейтинг. Той основно би ни бил полезен ако ще вземаме нови заеми. Това със сигурност ще се случи, като за 2021 г. са предвидени нови заеми за 4,5 млрд. лева, а до днешна дата са взети или предвидени да бъдат взети 500 млн. лева. Важно е да се знае, че България изостави финансовата стабилност и следващите години ще бъдем в бюджетен дефицит, който ще трябва да финансираме с нови заеми, а отгоре на това идват и падежи на вече взети заеми за около 10 млрд. лева. Неефективното изразходване на бюджетните средства през последните години ни води до влизане в дългова спирала. Проблемът обаче с вземане на заеми е за какво се харчат парите.






За всички е ясно, че в България под това управление парите се харчат изключително непрозрачно. Едва ли има човек, който да не си спомня как през декември месец 2020 г. бяха изхарчени над 4 млрд. лева без яснота къде и за какво са отишли парите, същата беше и картината през декември 2019 г., кога бяха допълнително непрозрачно изхарчени над 3 млрд. лева. Тези значителни средства, ако бяха правилно инвестирани, можеха да решат много от значими проблеми на здравната и на образователната системи. В момента икономическите решения зависят от справяне със здравните проблеми, породени от Ковид – 19.

 

- Развитието на икономиката днес е пряко обвързана с борбата срещу Ковид-19. Къде сме ние в Европа по отношение на тази зависимост?

 

Преди да говорим за каквото и да е възстановяване или развитие на икономиката стои въпросът със справянето със здравния проблем, породен от Ковид-19. Неадекватните действия на българското правителство доведоха до близо 22 000 повече хора починали в България от началото на март 2020 до края на януари 2021 година, спрямо същите периоди на предходните години. Това са 22 000 български семейства, които загубиха близък човек. Престижни чуждестранни агенции изчисляват, че всяка седмица, през която в България не се справим със здравния проблем, икономиката ни губи около 200 млн. лева. Тази загуба за икономиката е в размер на приблизително 1 млрд. лева на месец и води постоянно увеличаване на безработицата. За сравнение за периода от март 2020 г. до началото на февруари 2021 г. 170 хил. българи са загубили работата си. От самото начало на кризата предупреждавам, че увеличението на безработицата води до увеличение на смъртните случаи.

- Взеха ли глътка въздух малките и средни предприятия след мерките, с които се похвали правителството?

 

Развитието на икономическата криза не е равномерно за всички индустрии. Много колеги икономисти се опитват да обяснят какво ни очаква под формата на латински букви “U-образно, т.е. рязък спад и бързо възстановяване, W-образно, т.е. спад, възстановяване, после пак спад и отново възстановяване. Те сигурно са прави, но на макро-икономическо ниво. Ако погледнем на ниво отделни фирми и индустрии и искаме да опишем какво може да очакваме от по – точната буква, която описва случващото се е „К – образно“, т.е. рязък спад, от него част от бизнесите ще продължат рязко да пропадат и да фалират, други ще спадат по-плавно, но може да се очаква да фалират и една част ще просперират.






Ролята на държавната администрация е да предпази тези фирми и индустрии, описани в първите два случая, защото за първи път в историята кризата в икономиката е пряко породена от дейността на държавата. В момента действа програма за субсидирана заетост, която задържа безработицата, но вече изчерпва капацитета си и са видими резултатите от увеличаващата се безработица. Липсата на навременна и адекватна помощ, която трябваше да бъде администрирана от министерство на икономиката така и не се получи за цяла една година управляващите успяха да администрират само една мярка за 173 млн. лева. Както вече посочих тези пари не стигат за покриване на загубите и за една седмица. За голямо съжаление липсата на адекватни мерки води до това младите хора да търсят решения на проблемите извън България.

- България се сочи за най-корумпираната страна в ЕС. Има ли показатели, които да доказват, че корупцията е един от най-големите проблеми на страната?

 

 България е страната с най – високо ниво на корупция в ЕС спрямо редица изследвания, които ни бяха представени през последната една година. Ще се опитам да обясня, защо констатациите в тези изследвания са точни чрез три примера. Има пряка връзка между корупция и нивото на заплащане, колкото са по – ниски доходите, толкова е по- висока корупцията (България е страната с най – ниски доходи в ЕС, съгласно Евростат), социалното неравенство, колкото е по – голямо неравенството, толкова е по – голяма корупцията (България е страната с най – голямото социално неравенство е ЕС, съгласно Евростат), смъртност и продължителност на живот, колкото е по –висока смъртността и по – къса продължителността на живота, толкова е по – голяма корупцията (България е страната с най – висока смъртност и най – къса продължителност на живот в ЕС, съгласно Евростат). Може да се дадат и много други примери, но мисля, че става ясно. Проблемът с корупцията е че тя убива и всички можем дадем редица примери за това.

- Един въпрос от дълги години стои актуален – кога ще ги стигнем американците?

 

Този рефрен от невероятната песен на Тодор Колев е навлязъл в живота ни, но и в същата тази песен се пее „накъдето погледнат очите ми всичко краде ли краде!“ Отговорът на въпроса ви е, когато накъдето погледнат очите ни всичко работи. Когато държаваниците служат на народа си, а не се възприемат като негови господари!

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 11414 |23.02.2021 Адв. Атанас Черногорски: Двубоят Божков – КПКОНПИ е с предизвестен край . 5| 3213 |23.02.2021 До 3 млн. лв. за агитация преди изборите за всяка партия и коалиция . 2| 3196 |23.02.2021 Столичните болници определят ”зелени коридори” за ваксинация . 11| 3686 |22.02.2021 Божков за исковете на КПКОНПИ: Предизборен шум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads