Реклама / Ads
19| 6061 |21.04.2013 НОВИНИ

Пламен Орешарски: Най-доброто лекарство е консенсусът

.
Пламен Орешарски Източник: Булфото
Най-доброто лекарство за ключовите сектори, какъвто е и здравеопазването, е консенсусът. Това каза кандидатът за премиер на Коалиция на България Пламен Орешарски на Национална среща с лекари в София.
 

Според него нито една партия не може сама да се пребори с проблемите, натрупвани в тази сфера с годините, и затова трябва да се търси широк консенсус. Орешарски смята, че в здравеопазването има структурни проблеми.

На срещата присъстваха и кандидатите за депутати от Коалиция за България д-р Емил Райнов и д-р Таня Андреева. Сред лекарите, дошли да чуят предложенията на левицата в сферата на здравеопазването, бяха и директори на големи болници, и специалисти в сферата на фармацията и здравното дело.

Превърнали сме се на фокусници, за да преодолеем проблемите с финансирането, каза д-р Андреева, която е и изпълнителен директор на болница „Шейново”. Тя определи като свой личен ангажимент да работи за връщането на лекарите от чужбина и за ясни критерии на медицинските услуги.

Д-р Райнов сподели приоритетите на Коалиция на България в здравеопазването  – държавно субсидиране на лекарските практики в малките населени места и в отдалечените райони, връщане на дейности в здравното министерство, премахване на делегираните бюджети, специално внимание на младите специализанти, създаване н фонд за подпомагане на социално слабите граждани и връщане на таксата от 1 лев за пенсионерите. „Това е най-малкият жест, който можем да направим към тях, каза д-р Райнов.

Той се възмути от стоте милиона лева, които правителството на ГЕРБ даде за подслушване и изчисли, че ако тези пари се вложат в спешната помощ заплатите там ще скочат 2,5 пъти.

200 хиляди лева струва на държавата да изучи и подготви един млад лекар, а от предпоследния випуск от 215 абсолвенти половината си взеха дипломите с билет в джоба, разказа доц. Жеков от Медицинския университет. Д-р Ива Станкова препоръча на бъдещия премиер да акцентира върху премахване на лимитите в доболничната помощ и специализацията на младите лекари. Проф. Гайдарски се обяви за нов модел на функциониране на здравната каса.

Според д-р Мирчев трябва да се работи и за връщането на доверието между пациент и лекар, тъй като до преди два месеца управляващите целенасочено работеха за разрушаването му, а лекарите бяха обявени за убийци в бели престилки.

Проф. Пилософ даде пример, че негова близка от Франция се разболяла тежко по времето на президента Саркози, а се излекувала при президента Оланд, като лечението било едно и също. Затова и той се обяви за консенсус в здравната сфера с акцент профилактиката и обучението на лекарите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6440 |07.04.2013 Пламен Орешарски: Премиер ще бъда, но един мандат не стига . 166| 5978 |30.03.2013 Станишев: Няма да съм премиер! Пламен Орешарски е най-силен . 13| 5656 |21.03.2013 Мистерията Пламен Горанов . 8| 6142 |20.03.2013 Приятели на Пламен Горанов: Подозираме, че е бил подпален!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads