Реклама / Ads
21| 5727 |17.08.2011 НОВИНИ

Плевнелиев: Декларират заведение 70 квадрата, а то е 600

.
Росен Плевнелиев
Билбордовете по магистралите, концесиите на плажовете, санирането на жилищата и дупките по пътищата се оказаха най-важните теми, по които Би Ти Ви потърси отговор от строителния министър Росен Плевнелиев.
 

Той потвърди категоричната позиция на държавата, че 50% от всички плажове в страната трябва да бъдат за свободно ползване, а концесионерите нямат право да събират такси за чадър, шезлонги и други услуги.

Министърът обяви, че в момента инспектори правят щателни проверки по родното Черноморие дали се спазват законовите разпоредби.

Вече са проверени 60 плажа, като паралелно с това се прави заснемване – какви заведения и помещения има разположени по крайбрежието, какви части от плажовете са свободни. Тези данни ще бъдат съпоставени с декларираното от концесионерите на плажовете. Само така можем да извадим сивия бизнес, който се осъществява там, обясни министърът.

Той посочи, че проверяващите се натъкнали на скандален случай – крайбрежно заведение, декларирано като 70 кв.м., се оказало, че се е разпростяло върху 600 кв.м.

Категорични сме, че при констатирано второ нарушение ще има яки глоби – процент от концесионната такса. През миналата година отнехме 10 концесии и тази година няма да се откажем да пристъпим към крайни мерки, ако има нарушения, категоричен бе Плевнелиев.

Той обяви, че програмата за саниране на блоковете в страната вече е готова, а в момента се избират регионални мениджъри. От началото на 2012 г. гражданите ще могат да кандидатстват, а от април – да започнат реално да санират сградите си.

Между 300-400 блока ще бъдат финансирани на този етап, като 50% от средствата поема държавата, уточни строителният министър.

Той отчете още, че без пътища България се беше самоизолирала, като от 1985 до 1999 г. не е вложена нито стотинка в пътната инфраструктура на страната.

В момента правителството рехабилитира 80 отсечки, над 3 млн. лв. са отпуснати за ремонт на пътя през прохода Петрохан. Има участъци, които 40 години не са пипани, обясни министърът и посочи, че държавата и общините трябва да строят и заедно да поддържат пътищата.

Плевнелиев отклони деликатно темата дали е избраникът на ГЕРБ за президент на страната. Според него лидерът на партията и ръководството й трябва да кажат кой е фаворитът им.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4770 |26.06.2011 Плевнелиев: За 2 г. ще обновим 3100 км пътища . 0| 5201 |22.06.2011 Откриха Е-коли в столично здравно заведение . 3| 10425 |20.05.2011 Турски граждани „забравили” да декларират 100 хил.€ . 7| 6241 |05.05.2011 Р. Плевнелиев: АЕЦ „Белене” - прозрачна!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads