Реклама / Ads
10| 4172 |15.06.2016 НОВИНИ

Плевнелиев: Няма да забравим румънски войници, които загинаха за Освобождението на България

.
Росен Плевнелиев
Румъния вече е сред първите три най-важни външно-тъгровски партньори на България, заедно с Германия и Италия. Това каза президентът Росен Плевнелиев след среща „на 4 очи“ с румънския държавен глава Клаус Йоханис, предаде „Фокус”.
 

„Двамата с президента на Румъния изградихме отношения на истинско приятелство между нас, така като България и Румъния днес са пример за приятелство, за партньорство, за доверени съюзнически отношения и дават пример и на останалите страни в региона“, коментира Плевнелиев. Той отбеляза, че историята на двете страни ги свързва и сплотява. „Никога няма да забравим хилядите румънски войници, които загинаха за Освобождението на България по време на Руско-Турската война. Винаги ще бъдем благодарни, че Румъния даде подслон и подкрепа на редица български революционери и будители“, заяви българският президент . По думите му политическият диалог, както и икономическите и културните връзки на двете страни се развиват изключително интензивно на основата на принципите на добросъседството, на споделените евроатлантически и европейски ценности и на взаимния интерес. „Българо-румънските отношения са пример за важността на регионалното сътрудничество и интеграция. Тази интеграция между нашите две държави се случва във всички направления. Политическият диалог е благодатен и успешен. Търговско-икономическото сътрудничество отбелязва година след година все по-добри резултати. Румъния днес вече е сред първите три най-важни външно-тъгровски партньори на България, заедно с Германия и Италия“, заяви президентът Плевнелиев. „За 2015 година цифрите са рекордни и ние достигаме 3,7 милиарда евро в двустранната търговия. Рекорден е и броят на компаниите, които работят в България – имаме над 1600 румънски компании. Обратно в Румъния има над 1900 български компании, които работя успешно и ние се надяваме, че възможностите ще се увеличават“, изтъкна още държавният глава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4177 |15.06.2016 ЕК: Няма спрени еврофондове за България . 5| 4147 |15.06.2016 Кралев: Цвети е била в депресия, нямам упрек към федерацията . 4| 4215 |14.06.2016 Фандъкова: Няма да съм кандидат-президент на ГЕРБ . 1| 4285 |14.06.2016 Лозан Панов: Нямаме време да тупаме топката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads