Реклама / Ads
39| 4974 |07.12.2011 НОВИНИ

Плевнелиев прави Съвет на мъдреците

.
Росен Плевнелиев
Към президентството ще заработи малък, елитен, аналитичен орган, който ще следи България да е конкурентоспособна и да има устойчиво развитие.
 

Съвет на мъдреците като в Германия ще създаде президентът Росен Плевнелиев, когато встъпи в длъжност, пише 24 часа. Плевнелиев сподели идеята пред студенти от ВТУ “Св.св. Кирил и Методий” и курсанти от Националния военен университет в понеделник вечерта. България има нужда от приоритети и най-важното сега е как страната ще се позиционира на пътя на индустриите, обясни Плевнелиев. Според него фабриките не идват у нас, защото митниците са непрогнозируеми, пристанищата и летищата са несигурни, а пътищата са осеяни с дупки.

“Ние сме държава на кръстопът, но засега по-скоро сме се изолирали”, каза Плевнелиев. Той даде пример с Турция, чиито свръхскоростни влакове ще стигнат до нашата граница през 2016 година, а ние още се чудим какво да правим с БДЖ. “Необходими са бързи и спешни решения сега. БДЖ не е социално упражнение, където само да се разкриват работни места, а трябва да се създаде качествена инфраструктура и влаковете да се движат поне със 180-200 км/ч. Не ни трябват кантонери, а автоматизация”, е виждането на бъдещия президент за кризата в железниците.

Според него България трябва да заложи на индустриите на бъдещето. “Защо да не направим нанотехнологичен център с нанофакултет в наноуниверситет, в който да преподаваме на световно ниво в България и същевременно да дойдат проектите на младите хора по специална държавна програма за иновации.Бизнесът веднага ще се настани около тях”, прогнозира Плевнелиев. Той смята, че перспективата е в индустрията за човешкото здраве. “До 10 г. ще започнат да се изписват лични лекарства за конкретния човек. Науката ще се развие дотам, че ще можем да си поръчаме още 4-5 години живот на хипермаркета, директно”, допусна новият президент. В Русе вчера пък той обеща “много широко скроена” енергийна политика. Според него не трябва да зависим само от един доставчик на газ, за да не ни спрат отново кранчето, както вече се случи през 2008 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4585 |05.12.2011 Спецсъвет ще наказва за лекарски грешки . 21| 5045 |02.12.2011 М.Миков: Правителството създава корупция . 15| 5435 |02.12.2011 Плевнелиев: Чрез пенсионната реформа ще избегнем фалита . 32| 9832 |30.11.2011 Партиец на ГЕРБ мачка правителството с БДЖ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads